‘Brandstichter naar psychiatrische inrichting’

Brandstichter zoekt hulp.
Brandstichter zoekt hulp.
Foto: Nemo

Alkmaarder Arjen D. (42) wil hulp en steekt daarom zijn appartement  in de fik. Gelukkig voor hem en zijn buren reageert de politie snel op de rooksignalen. De eis tegen de brandstichter luidt: opname in een psychiatrische inrichting.

De vereenzaamde, drankverslaafde D. lijdt aan een ingewikkelde persoonlijkheidsstoornis. Hij is hoog sensitief, zeer gevoelig voor prikkels. Na vele jaren lichttechnicus te zijn geweest bij de Nederlandse Opera, krijgt D. in 2000 een burn-out. Daarna gaat het psychisch van kwaad tot erger. Is overal bang voor. Grijpt steeds vaker naar de fles, en naar de wiet, kan niet meer slapen.

Hij belandt in diverse klinieken, maar een adequate therapie voor al zijn kwalen lijkt er niet te zijn. Bovendien kan hij niet tegen drukte van medepatiënten -’Die ADHD’ers’-  om zich heen. Bij de Alkmaarse rechtbank omschrijft de verdachte dat als het gevoel op een kermis te zijn in een overdekt zwembad. Om gek van te worden.

Pvc

Dat gebeurt dan ook. Op 30 oktober 2014, rond 16 uur, is D. zo door angsten bevangen, dat hij besluit hulp in te roepen. 112 bellen mag-ie niet meer, na wat incidenten, dus kiest voor de radicale methode. In de keuken van z’n woning op de tweede verdieping van een flatgebouw aan de Laan van Bath zet de Alkmaarder een houten krukje neer, plaats er hout en veel pvc (‘Rookt goed’) tegenaan, plus een met spiritus doordrenkte handdoek en enkele, licht ontvlambare anti-graffitidoekjes.

Een aansteker erbij: woesj. Om ervoor te zorgen dat de rook buiten goed te zien is en iemand alarm slaat, opent hij een raam en wacht op het balkon wat er gebeuren gaat. In een mum van tijd staan agenten op het balkon van de buren, die de man overtuigen dat hij via de ladder van de brandweerwagen naar beneden moet gaan. Op het bureau volgt een volledige bekentenis.

De politie heeft ‘m aangetroffen in een motorpak, met helm op en een zwartgeblakerd mondmasker voor. Vraag van de rechters: ‘Had u rekening gehouden met de risico’s?’ ‘Nee’, luidt het antwoord, ‘Ik heb dan ook pijn in mijn hart dat ik andere mensen in levensgevaar heb gebracht.’ Advocaat Robert Polderman bestrijdt dat met mensenlevens is gespeeld: ‘Daarover staat niets in het politiedossier.’ De officier van justitie heeft daar geen boodschap aan.

Iedereen is het wel eens over de nabije toekomst van de, door gedragsdeskundigen  ontoerekeningsvatbaar verklaarde D. Hij moet worden geplaatst in een psychiatrische inrichting. Polderman: ‘Met een grote voorkeur voor een rustige omgeving, in de natuur.’

De uitspraak is op vrijdag 20 februari.

 

 

 

 

Cookieinstellingen