Aansteker in bloedhete auto wordt gevaarlijk explosief

Foto: Ab Fontein

Terwijl het gas uitzet, smelt het plastic door de grote hitte in de auto. Dat constateerde Ab Fontein toen hij vandaag terugkwam bij zijn auto. Hij was er net op tijd bij en besloot om vooralsnog geen sigaretje op te steken.

Op zijn Facebookpagina waarschuwt hij iedereen om toch vooral uit te kijken. Dat hij hiermee een punt heeft mag duidelijk zijn. Al jarenlang waarschuwt de  Europese Federatie van Aanstekerfabrikanten (EFLM) voor het gevaar van aanstekers. Ruim de helft van de vooral via het Verre Oosten geïmporteerde aanstekers (circa 400 miljoen) zou niet voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Het lijkt redelijk te veronderstellen dat de aansteker van Ab Fontein een van die niet veilige exemplaren is.

Geëxplodeerd
Hoe gevaarlijk verhitting van aanstekers kan zijn bleek al zo’n 10 jaar geleden toen in Shane Reas (Texas) een aansteker in een auto ontplofte en waarna deze volledig uitbrandde. De aansteker was geëxplodeerd in de hand van de eigenaar toen deze de aansteker oppakte.

Vooral geen sigaret opsteken!
De waarschuwing is dan ook allereerst: laat nooit een aansteker in de zon liggen, zeker niet op het dashboard of op de stoel van een afgesloten auto die in de zon geparkeerd staat. En, mocht je toch de fout ingaan, wees dan heel voorzichtig met ‘m oppakken en steek er vooral geen sigaretje meer mee op. Dat roken slecht is voor de gezondheid weten we allemaal, maar dit is wel heel direct en radicaal.

Reacties

Cookieinstellingen