Oudorp ‘open’ ondanks 71 woninginbraken

Kasteellaan met links Marestraat: vaak op lijst.
Foto: eigen foto

71 woninginbraken in Oudorp in Alkmaar in een jaar. Waar de politie Utrecht Abcoude hermetisch afsluit, om inbrekers te weren of zelfs op te pakken, blijft Oudorp aan alle kanten open voor criminelen. En de politie Noord-Holland houdt zich opvallend stil.

29 januari kan geen slechterik het dorp Abcoude in of uit. De politie Utrecht kondigt aan vaker dit soort 100-procentscontroles te houden, om woninginbraken tegen te gaan. De vraag is dan gerechtvaardigd: wat doet de politie in Noord-Holland tegen de woninginbrakengolf die Oudorp sinds begin 2014 teistert?

Niets, blijkbaar. Of ze doen het zo in het geheim, dat er niets over bekend mag worden gemaakt. Alkmaar.nieuws.nl heeft de afgelopen drie weken tevergeefs getracht via mail en telefoon antwoord te krijgen op toch niet al te moeilijke vragen: zijn er de afgelopen twaalf maanden verdachten aangehouden? Is er iets te zeggen over de werkwijze? Gaat het mogelijk om een bende, die eventueel in wisselende samenstelling opereert? Is er een speciaal team opgericht?

Extra

Sommige politiemensen hebben zich wel negatief uitgelaten over het idee van Oudorpers om, als het korps van waakzaamheid en dienstbaarheid te kort schiet, maar een burgerwacht te beginnen. En het college van B & W van Alkmaar springt eind januari in de bres voor de dienders, door (op vragen van de VVD- gemeenteraadsfractie) te verklaren ‘dat extra maatregelen zijn getroffen’.

‘De politie surveilleert inmiddels extra en er is extra stadstoezicht’, aldus het college. ‘We gaan uitzoeken of er extra mobiele camera’s in Oudorp ingezet kunnen worden’. Het zal niemand verbazen dat menig Oudorper sceptisch is over deze uitlatingen.  Als er al meer en vaker surveillances zijn, zijn ze niemand opgevallen.

“Oudorp is makkelijk toegankelijk en er wonen veel forensen. Hierdoor zal er in de nachtelijke uren en overdag veel gelegenheid zijn om in te breken. Ook de woningen, veel alleenstaand en twee-onder-een-kap, lenen zich hiervoor”, zei privédetective Gerard Wuite eerder al. Waarom dan geen afsluiting als in Abcoude?

Cijfertjes

De politie komt op verzoek van alkmaar.nieuws.nl, wel met cijfertjes. Incompleet, maar evengoed  schrikwekkend. Tussen 2 januari 2014 en 5 januari 2015 zijn er in Oudorp en Oudorperpolder 71 aangiften gedaan van woninginbraken en pogingen daartoe. Dat sluit niet uit dat er meer inbraken zijn geweest, maar dat de gedupeerden zich (nog) niet hebben gemeld.

De pieken liggen in februari en december, respectievelijk elf en zestien keer. Sommige straten zoals Kasteellaan, Westerstraat, Marestraat en Merwedestraat en Herenweg komen drie keer voor op de overzichtslijst. Het vaakst komen de ongenode gasten binnen via de achterkant van een huis, door raam of deur open te breken. Maar ook via de voordeur of een raam aan de voorzijde komen ze binnen. 28 keer zijn de boeven ’s avonds, ’s nachts of in de vroege ochtend aan de slag gegaan, de rest overdag.

De voorkeur van de heren gaat uit naar sieraden; in negentien keer van de gevallen gepikt. Laptops, tablets, tv’s laten ze vaak evenmin liggen. Auto’s zijn in zeker twee gevallen meegenomen. Niet altijd is er buit geweest, bijvoorbeeld doordat de inbreker is overlopen.

Sieraden populair bij inbrekersgilde.
Sieraden populair bij inbrekersgilde.

Reacties

Cookieinstellingen