Vier alcomobilisten rijbewijs kwijt

Vier keer mis zaterdagnacht.
Foto: pixabay.com

De politie heeft afgelopen week in Alkmaar en omstreken 40 drankrijders uit het verkeer gehaald. Vier van hen moesten direct hun rijbewijs inleveren bij de politie, omdat zij zwaar onder invloed hadden gereden. Drie alcomobilisten waren betrokken bij een verkeersongeval.

In Nederland is naar schatting ongeveer 20 procent van de verkeersdoden gerelateerd aan alcoholgebruik (bron: stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid, SWOV). Een goede reden voor politie om hier zeven dagen per week, 24 uur per dag op te controleren. Het verkeersteam van de politie verricht daarnaast nog eens extra gerichte alcoholcontroles om de verkeersveiligheid te verhogen.
Daarbij wordt zo mogelijk met lik op stuk-beleid gewerkt. Dit gebeurt veelal na contact met het  openbaar ministerie. Het OM kijkt onder meer of iemand eerder met alcohol op achter het stuur zat. Bij herhaling of een heel hoog alcoholpromillage kan ook direct taak- of gevangenisstraf, rijontzegging en/of een hoge boete worden geëist. De drankrijder gaat met een dagvaarding op zak naar huis en zal snel worden opgeroepen voor een OM-hoorzitting (vaak via Telehoren, een directe beeld- en geluidverbinding).
Boetes 

De boetebedragen voor rijden onder invloed zijn hoog. De boetes beginnen bij € 360 en lopen op tot € 1600. Daarnaast kan een ontzegging van de rijbevoegdheid worden opgelegd of zelfs taak- of gevangenisstraf worden geëist. Naast een straf kan ook een mededeling worden gedaan aan het centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen.

Het CBR kan een (lichte) educatieve maatregel alcohol (LEMA of EMA) eisen. Een EMA wordt opgelegd bij een geconstateerd alcoholpromillage tussen de 1,0 en 1,3 promille (tussen 435 en 570 ug/l). Voor de beginnende bestuurder geldt een promillage tussen 0,8 promille en 1,0 promille (tussen 350 en 435 ug/l). Ook wordt een EMA opgelegd indien er op het politiebureau geweigerd is om mee te werken aan de ademanalyse, of in geval van meerdere aanhoudingen met bepaalde promillages.

De EMA is een cursus over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer.Het doel van deze cursus is herhaling van alcoholgebruik in het verkeer te voorkomen. De cursus vindt verspreid over zeven weken plaats en bestaat uit een voorgesprek en drie cursusdagen. Tijdens de cursus wordt veel informatie gegeven, zoals over de invloed van alcohol op het rijgedrag en op het lichaam. Ook wordt stilgestaan bij de ernstige gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer.

De lichtere variant, LEMA, is voor de beginnende bestuurder bij wie een bloed- of ademalcoholgehalte is geconstateerd tussen 0,5 en 0,8 promille en voor de ervaren bestuurder bij wie een bloed- of ademalcoholgehalte is geconstateerd tussen 0,8 en 1,0 promille. Het is een cursus van twee dagdelen. Deelnemers gaan ook actief aan de slag met opdrachten, zowel tijdens de training als thuis.

EMG

Bestuurders die zich asociaal gedragen op de weg, lopen het risico van een verplichte Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG). Denk aan bumperkleven, snijden of veel te hard rijden. Krijg je zo’n maatregel opgelegd dan moet je naar een meerdaagse cursus. Na de uitslag kan het CBR besluiten je rijbewijs ongeldig te verklaren.

De kosten voor de maatregelen betaalt de drankrijder of wegpiraat. Lichte EMA kost €526, EMA €840 en EMG €1002.

Reacties

Cookieinstellingen