Krijgt Alkmaar of omgeving dankzij de bestaande bollencultuur ook ooit een bloemencorso? Mega Bloemencorso Zundert imponeert in elk geval

Anders dan in de Noord-Hollandse bollenstreek wordt het bloemencorso van Zundert uitsluitend binnen de gemeete-grenzen georganiseerd. Het bestaat sinds 1936 en is het grootste dahliacorso ter wereld.

tekst, film en foto’s Charles Duijff (klik op de foto’s voor uitvergroting)

De bloemen-praalwagens zijn enorm van grootte, sommige wel 9 meter hoog en 19 meter lang. Dit is mogelijk doordat de infrastructuur van Zundert dit aankan. Immers op de route van elk corso komen obstakels voor die de doorgang kunnen belemmeren. Bijzonder is dat de wagens worden bestuurd en voortbewogen door pure mannen- en vrouwenkracht. Ik wil niet over paardenkracht spreken, want dat zou oneerbiedig zijn tegenover de vrijwilligers die zoveel inzet leveren! U ziet aan onderstaande foto hoe de creaties boven de huizen uitsteken…. Ook de gemeente Schijf neemt deel aan het corso. Schijf valt niet onder de gemeente Zundert (maar onder Rucphen), maar er zijn historische banden omdat voor de herindeling van 1997 een gedeelte van het kerkdorp wel onder de gemeente Zundert viel. Normaals een corso met wagens van dit formaat is denk ik moeilijk in de bollenstreek te organiseren. De lange route van Noordwijk naar Haarlem zou dan helemaal geschikt moeten worden gemaakt voor de doorgang. Een weg met bomen geeft dan al een probleem. Niet te doen dus. Hieronder een voorbeeld van mannen die de wagen voortduwen. In het filmpje is dat nog duidelijker te zien.Ik vond ook de voorbijtrekkende muziekkorpsen van grote klasse! Bijzonder was dat ze binnen de afstand tussen twee bloemenwagens bijna allemaal een ‘taptoe’ lieten zien. Ze keerden om en liepen bijzondere patronen op hun muziek. Echt top! Bijgestaan door vlaggendragers en Majorette (Showdans). De muzikale kwaliteit van allen verdient ook waardering. Nu al weer is men aan het denken over het corso voor volgend jaar. Aan het corso doen 20 buurtschappen mee en alle deelnemers halen het beste voor het publiek uit de dahliakast. Kassen moet ik wellicht zeggen. Kwekers uit Lisse zijn overigens ook een leveranciers van de dahlia’s. U kunt op de website van bloemencorso Zundert zien welke wagen(s) in de prijzen vielen De kosten worden ondermeer betaald door de bezoekers van het corso. Ook dit is makkelijker te realiseren binnen gemeentegrenzen. Er zijn natuurlijk ook sponsoren. Zo zette busmaatschappij Arriva gratis bussen in voor vervoer tussen NS Centraalstation Breda en Zundert v.v. De bezoekers betalen een gering bedrag voor dat vervoer. Men kan een ticket voor het corso bestellen inclusief dat openbaar vervoer tussen Breda en Zundert. Geniet van onderstaande foto’s en ik beveel u een bezoek het volgend jaar bijzonder aan.

Klik op home voor website corso

Home

 

Reacties

Cookieinstellingen