Fietsen en wandelen met Leeghwater

Originele pentekening van molen door Leeghwater, 1632.
Foto: commons.wikimedia.org

Jan Adriaenszoon Leeghwater siert de nieuwe fiets- en wandelkaart in de serie AlkmaardersopdeKaart. Op 4 april wordt de route officieel gepresenteerd.

Enkele ex-gemeenteraadsleden maakten in het recente verleden fiets- en wandelkaarten met een levensbeschrijving  van de beroemde Alkmaarders Truitje Bosboom-Toussaint en Cornelis Drebbel. Bart van Groen, een van de mensen achter AlkmaardersopdeKaart:  “We wilden voor de volgende kaart  iemand uit de voormalige gemeenten Schermer of Graft-De Rijp, die zijn opgegaan in de gemeente Alkmaar.”

“Er kwam een stoet namen voorbij. Uiteindelijk viel de keuze op de in De Rijp geboren Jan Adriaenszoon Leeghwater.” De waterbouwkundige, die leefde van 1575 tot 1650, stond aan de basis van de droogmakerijen Schermer, Beemster en Purmer. Met de kaart in de hand kunnen fietsers en wandelaars de levenswandel en het woon- en werkgebied volgen van deze ‘nieuwe Alkmaarder’.

Verspreiding

De kaart wordt volgende maand huis aan huis verspreid in Alkmaar. De presentatie van de kaart gebeurt op zaterdag 4 april, tijdens de opening van de expositie Stad en land in museum Schermer Molens, museum ’t Houten Huis in De Rijp en Stedelijk Museum Alkmaar. “Met twee oldtimer bussen en een groep fietsers starten we om 12 uur bij het Stedelijk en rijden we door De Rijp en Schermer om ten slotte om 17 uur vol van opgedane indrukken en met flinke fietskuiten te eindigen op het Canadaplein.”

Omdat de plaatsen in en buiten de bussen beperkt zijn, moet iedereen zich aanmelden voor 15 maart via [email protected]. Van Groen cs zijn te volgen via https://www.facebook.com/alkmaardersopdekaart.

 

Jan Adriaensz. Leeghwater.
Jan Adriaensz. Leeghwater.

Reacties

Cookieinstellingen