Nog twee weken doorbijten voor journalist

Babur Beg (links) beantwoordt vragen van uw verslaggever (midden).
Foto: Bart van Groen

Voor André Hoogeboom (61) is het nog ruim twee weken doorbijten. Dan doet de Alkmaarse rechtbank naar verwachting uitspraak in het ‘politieke proces’ dat de Alkmaarse journalist maandag wacht, en komt er wellicht een einde aan zijn ellende.

Burgemeester Piet Bruinooge (CDA), de wethouders Victor Kloos en Anjo van de Ven en fractievoorzitter Ben Bijl – de laatste drie van de Onafhankelijke Partij Alkmaar – hebben eind 2013 aangifte gedaan tegen Hoogeboom wegens belediging. Hij had in zijn column op de website www.go72.nl de OPA nazi-trekjes toegedicht.

Hoogeboom bood even later zijn excuses aan: “De vergelijking met de nazi’s was niet zo handig.” De aangiftes bleven staan en het openbaar ministerie besloot tot vervolging wegens belediging. Hoogebooms advocaat Babur Beg: “Van de Ven bijvoorbeeld heeft in haar toelichting zelf gezegd dat ze het niet erg vindt dat ze onderwerp is van kritiek en beschimpingen, maar dat ze niet belasterd of beledigd wil worden. Beschimping is een lasterlijke belediging, dus vervalt de grond.”

Persvrijheid

Dit betoogde de raadsman vaker en in januari nog eens bij de rechters, in de hoop dat zij de ‘lichtvaardige vervolging’ te staken. Maar het rechtscollege vond toch dat de journalist moet terechtstaan. Zij zullen zich maandag buigen over de vraag of het hier gaat om de beknotting van de persvrijheid, zoals Beg zegt. Of worden hier toch mensen beledigd en dient daar een straf op te volgen, zoals het openbaar ministerie wil?

Hoogeboom krijgt 9 maart een eerlijk proces, heeft de rechtbank beloofd. Van de Ven, Bijl en Bruinooge zijn inmiddels als getuige gehoord achter de gesloten deuren. Wat daar ook uit komt, voor zijn cliënt wordt de schade steeds groter, stelt Beg. “Zijn  vrouw en familieleden zijn lastig gevallen door de politie, de pers heeft zich er op gestort, de officier van justitie heeft op enig moment zelfs in twijfel getrokken of André wel journalist is. Een burger zou van minder kunnen doordraaien. Dit kost veel tijd, energie en geld. Hij voelt zich de speelbal in een politiek proces, aangespannen door lieden van wie een dikkere huid wordt verlangd.”

´Politiek proces´maandag.
´Politiek proces´maandag.

 

Reacties

Cookieinstellingen