Gasopslag Bergermeer helemaal klaar

De gasopslag is nu klaar voor volledig gebruik.
Foto: Taqa

Gasopslag Bergermeer is na 2,5 jaar klaar om volledig in gebruik genomen te worden. Zondag 29 maart houdt exploitant Taqa open huis bij de gasbehandelingsinstallatie in de Boekelermeer voor alle buren en geïnteresseerden uit Alkmaar en omgeving.

In de Bergermeer, tussen Alkmaar, Bergen en Heiloo, is vanaf de jaren zestig gas geproduceerd. Tot het op was. Op ongeveer 2500 meter diepte zit een poreuze laag zandsteen. In minieme gaatjes in dat zandsteen, waar miljoenen jaren lang het gas in heeft gezeten, kan opnieuw gas worden opgeslagen. Het zit daar veilig onder een ondoordringbare zoutlaag van meer dan 20 meter dik, zodat het gas niet kan ontsnappen.

Taqa injecteert het gas ’s zomers, als er weinig vraag is maar de gasproductie gewoon doorgaat, via boorputten van ongeveer 2,5 kilometer diep. In de winter is de vraag naar gas groot en wordt het er weer uitgehaaald. Naast zes bestaande boorputten zijn er sinds de start van de aanleg van de opslag in 2012 veertien nieuwe bijgekomen op de bestaande plek in de Bergermeerpolder.

Reiniging

Aan de Fluorietweg op bedrijventerrein Boekelermeer Zuid 2 is een gasbehandelingsinstallatie gebouwd, waar het gas wordt gereinigd en in het leidingennet wordt gepompt. Tussen het puttenveld en de gasbehandelingsinstallatie lopen gasleidingen. Bij deze installatie is zondag 29 maart van 10 tot 16 uur open huis.

Opgave moet voor 19 maart via www.taqaopening.com/openhuis. Kinderen onder de veertien jaar mogen uit veiligheidsoverwegingen niet het terrein op. Voor hen zijn er verschillende activiteiten in de tent aan de Fluorietweg.

Hier een filmpje van de aanleg van de opslag: https://youtu.be/UwQpcLrWiuo.

Reacties

Cookieinstellingen