Marktplaats.nl-bende veroordeeld

Gsm's, tablets en andere electronica niet geleverd.
Foto: commons.wikipedia.org

De 29-jarige Remy D. uit Alkmaar is veroordeeld tot 32 maanden gevangenisstraf, waarvan twaalf voorwaardelijk. De rechtbank in Haarlem ziet hem als leider van een criminele organisatie, die op grote schaal mensen via Marktplaats.nl heeft opgelicht. De gekochte waar werd nooit geleverd.

Behalve D. zijn nog vier mededaders aangemerkt als leden van de criminele organisatie, die zich niet alleen bezig hield met het oplichten van mensen, maar ook met het witwassen van de daarmee ontvangen gelden. De rechters hebben hen celstraffen opgelegd variërend van drie maanden voorwaardelijke, gecombineerd met onbetaalde arbeid, tot twaalf maanden onvoorwaardelijk. Bovendien zal het geld dat de deelnemers aan de organisatie op deze wijze hebben verdiend, van hen worden afgenomen.

Katvangers

De bendeleden ronselden figuren die tegen vergoeding hun bankpas met bijbehorende pincode ter beschikking hebben gesteld. Ook wel katvangers genoemd. Door aldus gebruik te maken van andermans, steeds wisselende bankrekeningen en door allerlei variaties op de namen van de rekeninghouders te vermelden bij de advertenties, waren D. en zijn mededaders nauwelijks te traceren voor benadeelde kopers van vooral gebruikerselektronica zoals smartphones, tablets en spelcomputers. Deze katvangers zijn veelal veroordeeld tot taakstraffen, variërend van 20 tot 120 uur.

Van bijna alle 285 benadeelden die schadevergoeding van de deelnemers aan de organisatie dan wel de katvangers hebben gevorderd, is deze vordering gehonoreerd. Het gaat om bedragen van gemiddeld € 150,- die de benadeelden hebben overgemaakt naar de bankrekeningen van de katvangers in de veronderstelling een tweedehands artikel via Marktplaats.nl te kopen, maar dit niet ontvangen hebben. De benadeelden hoeven niet zelf te proberen deze bedragen te incasseren, dat zal in eerste instantie de Staat doen, omdat de rechtbank in alle gevallen de bijbehorende schadevergoedingsmaatregelen heeft opgelegd.

 

Reacties

Cookieinstellingen