112

‘Slimme’ autosleutel niet zo slim

Foto: Pexels

Politie waarschuwt voor auto-inbraken, waarbij vooral auto’s met zogenaamde ‘slimme sleutel’, ofwel ‘keyless entry’ het mikpunt bleken.

De afgelopen weken is de politie regelmatig geconfronteerd geweest met auto-inbraken, waarbij het de dieven vaak lukte om zonder braakschade of door middel van het intikken van een ruitje de auto leeg te roven. De buit bestond meestal uit airbags, boordcomputers en navigatiesystemen.

Zo was het in de omgeving van Alkmaar (en Bergen in het bijzonder) in de laatste weken maar liefst tien maal raak, waarbij het meestal duurdere auto’s betrof die waren voorzien van een ‘slimme’ autosleutel. Hoe slim? Dat kun je je afvragen!

Slimme sleutel
Steeds meer auto’s hebben een ’slimme’ autosleutel met een zogenaamde ‘keyless entry’ of een variant daarvan. Dat is een comfortoptie, waardoor een auto automatisch opent wanneer men in de buurt komt. Dieven blijken echter in staat om het signaal van de autosleutel op te vangen terwijl deze in huis ligt. Daarna kunnen ze binnen een paar minuten hun slag slaan. Dit doen ze meestal ’s nachts. De veiligste optie is om dit signaal bij de autodealer te laten deactiveren. Een andere mogelijkheid is om de sleutels op te bergen in een metalen kistje.

Reacties

Cookieinstellingen