Column van de Dag: In den beginne…

Foto: FrankaFotografeert

De eerste de column van Jack de Feyter, wijnliefhebber en voormalig eigenaar van wijnwinkel Het Depot in Alkmaar. Vanaf vandaag laat hij iedere maand een anekdote op u los uit zijn lange wijnleven.

Even voorstellen:
Jack de Feyter is wijnliefhebber en voormalig eigenaar van wijnwinkel Het Depot in Alkmaar. Naast columnist bij Smaakvolnh.nl, schrijft hij jarenlang een column voor een advertentieblad waaruit het blog nul72.nl is ontstaan. Wijn stroomt door zijn aderen en samen met zijn vrouw, vinoloog van de wijnacademie, heeft hij menig wijndomein met een bezoek lastig gevallen. Vanaf vandaag laat hij dus maandelijks een anekdote op u los uit zijn lange wijnleven.

IN DEN BEGINNE… (Tekst Jack de Feyter)

Er bestaan honderden druivensoorten, elk met hun specifieke kenmerken. Een stuk of vier, vijf zijn u vast bekend: Chardonnay, Merlot, Riesling, Shiraz. De schrijver van dit stukje kent er een paar meer. Wat te denken van Marzemino, Dornfelder en Arinto.

Niet altijd wist hij van hun bestaan. De allereerste keer dat hij met de wijnwereld in aanraking kwam, ligt nu zo’n 40 jaar achter hem. Hij woonde toen in Frankrijk, in de Minervois om precies te zijn. Het was een dooie streek; de enige actievelingen daar waren de druiven aan de struiken. Werk was er niet. Tot elk najaar, dan gonsde de streek van de bedrijvigheid en hoorde je tijdens de druivenpluk ineens alle Europese talen om je heen.

Hij besloot mee te helpen en trof werk bij een bevriende buurman. Tijdens die zware arbeid vond er een Europese verbroedering plaats op het dorpsplein en in de café’s. Eigenlijk zou het hele Europarlement elk jaar de druivenpluk moeten doen…

Op een middag, tijdens een late lunch – brood, worst, wijn – vertelde een supertrotse buurman dat zijn zoon een baan had gevonden als vertegenwoordiger in druivenstruiken. Nu kan hij zich niet meer voorstellen dat hij toen in alle ernst vroeg: “Zijn er dan meer soorten druiven dan rood en wit?” Het duurde even voordat de omvang van die onwetendheid tot de plukkers doordrong, maar toen klonk er plots smalend gelach op tussen de struiken. “Of er meer druivensoorten zijn dan twee?”. Dat was een goeie mop van die domme Hollander!

 

Reacties

Cookieinstellingen