Weinig ‘sneeuwpret’ met sneeuwvlokken van 38 centimeter!

Foto: MaxPixel

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 132 jaar mee terug in de tijd, naar 28 januari 1887, toen op de ranch van Matt Coleman in de Amerikaanse staat Montana de grootste sneeuwvlok aller tijden viel.

(Tekst: Wim Meijer)

Weinig ‘sneeuwpret’ met sneeuwvlokken van 38 centimeter!
Vandaag 132 jaar geleden, op 28 januari 1887, viel de grootste sneeuwvlok aller tijden op de ranch van Matt Coleman in de Amerikaanse staat Montana: een wit donsje met een doorsnede van 38 centimeter. Misschien toch geen gekke gedachte om gedurende een sneeuwbui binnen te blijven of tenminste een helm te dragen.

Eigenlijk is het nooit goed: Hebben eindelijk een winter waarbij we redelijk bespaard blijven van alle ongemakken zoals vorst, sneeuw, gladde wegen en bevroren autoruiten, missen we opeens het echte wintergevoel met Elfstedenkoorts, koek-en-zopies, erwtensoep en Glühwein. Logisch, want een beetje winterse periode met de kinderen op de slee en half Nederland op het ijs geeft gewoon wat licht in de anders zo sombere eerste maanden van het jaar.

Winter moet niet overdrijven
Maar het moet natuurlijk ook weer niet te extreem worden. Het mag wel koud zijn, maar nu ook weer niet tè koud. En sneeuw is leuk, maar natuurlijk niet te veel. En een verfrissende vrieswind stimuleert de trek in erwtensoep, maar als die wind te hard waait worden we ook niet vrolijk. Kortom: winter is leuk, maar Koning Winter moet niet overdrijven.

Sneeuwvlok van 38 centimeter
Soms, heel soms, heeft Koning Winter namelijk die neiging. Zo ook op die 28e januari 1887, toen hij niet zomaar een zak sneeuwvlokken opentrok, maar een greep deed naar ‘super-sneeuwvlokken’! Vlokken met een doorsnede tot zelfs 38 centimeter. Of we dan nog steeds kunnen spreken van ‘sneeuwpret’ valt te betwijfelen. Het heeft in ieder geval een hoog sciencefictiongehalte, maar toch… het komt soms voor!

Record zonder bewijs
Als we het Guinness Book of World Record moeten geloven, dan viel op 28 januari 1887 die grootste sneeuwvlok aller tijden. Het indrukwekkende winterkristal van 38 centimeter kwam neer op een ranch in de Amerikaanse staat Montana en werd gevonden door de ranch-eigenaar Matt Coleman. Volgens hem was de sneeuwvlok groter dan een melkpan. Het lijkt een sterk verhaal, vooral omdat we Matt Coleman maar moeten geloven op zijn eerlijke blauwe ogen, want een bewijs is niet voorhanden. Foto’s zijn er nooit gemaakt. En het is dan ook onduidelijk op basis waarvan het wereldrecord is erkend. In ieder geval: Het record staat in het beroemde Guinness Recordboek. En zolang het tegendeel niet bewezen is gaan we ervan uit dat ’t klopt.

Reacties

Cookieinstellingen