Column van de Dag: De magie van de winter

Foto: Evert-Jan Woudsma

In zijn nieuwe column voor Nieuws.nl beschrijft ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma de magie van een witte wereld en het kind dat bij hem bovenkomt zodra het weer gaat sneeuwen.

De magie van de winter (foto’s en tekst: Evert-Jan Woudsma)

Wie kan zich het niet herinneren.  Het moment dat je ’s avonds naar bed moet als 7-jarige en hebt gehoord dat het gaat sneeuwen! Nog snel even voordat je gaat slapen kijk je door je slaapkamerraam naar buiten en ziet dat het de wereld wit aan worden is. Een gevoel van blijdschap en verrukking gaat er door je heen en je wil zo snel mogelijk in slaap vallen. Sneeuw, kinderen en buiten spelen!Gelukkig raken we het niet allemaal kwijt, op Facebook komen er de volgende dag foto’s voorbij van mensen met dat kind nog in zich. Bij sommige vraag je je af of ze eerst hebben ontbeten of eerst de foto van de wondere witte wereld hebben gepost. Het moge duidelijk zijn, sneeuw heeft op vele van ons een enorme aantrekkingskracht. Het is dan ook hetzelfde gevoel als van dat kind, voordat hij ging slapen. Om de volgende ochtend, het liefst voor het ontbijt al buiten te zijn!

En dat is toch geweldig, dat er buiten iets gebeurt waardoor je als het ware geroepen wordt om naar buiten te gaan. Ik prijs mezelf tot de gelukkigen. Bij mij komt dat kind meteen weer naar boven op het moment dat ik weet dat het gaat sneeuwen. Snel kijk in mijn agenda. En zie dat ik naar buiten moet. Genietend van de verse krakende sneeuw, zonder sporen van andere mensen, wandel ik door een landschap waarin alle geluiden worden gedempt.De enige sporen die ik aantref zijn die van de schotse hooglanders. Ik besluit om ze te volgen. Uiteindelijk tref ik ze aan op een mooie plek in het duin. Goed gekleed tegen deze kou met hun goed geïsoleerde vacht lijken ze te wachten tot de sneeuwbui overtrekt. Een ideaal moment voor mij om een paar plaatjes te schieten. Blij als een kind en met rode wangen en veelvoud aan foto’s van de 7 Hooglanders die er stonden keer ik huiswaarts. Bijna bij de parkeerplaats zie ik op een duintop 2 kinderen met een slee, gelukkig, denk ik, het bestaat nog!

Kijk voor meer informatie over natuurbelevenissen voor zowel jeugd als voor volwassenen op de website Bosw8er.

Reacties

Cookieinstellingen