Column van de Dag: Over likes & volgers

Foto: Wim Meijer Fotografie

‘Als mensen aan me vragen waarom ik zoveel post op social media, dan zeg ik dat ik voor mijn werk doe. Yeah, right!’, aldus Mick Boskamp over de verslavingen die Instagram en Facebook. Een column waarin hij ook zichzelf niet spaart.

Over likes & volgers (door: Mick Boskamp)
Van de week las ik een verschrikkelijke bericht. Het 20-jarige fotomodel Lotte van der Zee, die in 2017 werd uitgeroepen tot mooiste tiener ter wereld, had in Oostenrijk een hartstilstand gekregen.

Het gebeurde tijdens een ski-vakantie met haar ouders. Sindsdien wordt ze door artsen in een kunstmatige coma gehouden.

Uit het artikel:

Haar moeder zegt veel steun te putten uit de vele reacties van medeleven, met name ook op sociale media. Ook in de modellenwereld is geschokt gereageerd op het nieuws rond Lotte. Haar moeder: „Al die berichten doen ons enorm goed. Daar putten we ook moed uit. Ik heb vanmorgen tegen Lotte gezegd hoeveel iedereen met haar meeleeft. Ze heeft nu 90.000 volgers op Instagram. Maar liever heb ik natuurlijk dat ze er nul heeft en gewoon gezond bij ons is.”

Het kwartje viel pas later. Wat had haar moeder gezegd? Dat ze tegen haar dochter heeft gezegd hoeveel iedereen met haar meeleeft? En dat Lotte nu 90.000 volgers op Instagram heeft? Door er direct aan toe te voegen dat ze natuurlijk liever heeft dat ze nul volgers heeft en gewoon weer gezond bij hen is, denk ik dat de moeder zich ook wel realiseerde hoe surrealistisch die opmerking was, gegeven de situatie.

Begrijp me alsjeblieft goed. Als empathisch iemand kan ik de angst, verwarring en verdriet van de moeder voelen in mijn lichaam. Maar toch bleef ik aan haar woorden denken. We leven in een bijzondere wereld. Een wereld die geregeerd lijkt te worden door likes & volgers. Neem President Trump, die zijn hele hebben en houwen en beleid eerst op Twitter deelt alvorens hij zijn staf in het Witte Huis op de hoogte brengt. De man is net zo hooked aan social media als de meesten van ons, mezelf incluis. Ik heb een Instagram-account, drie Facebook-accounts en een slapend Twitter-account, waar ik alleen maar naartoe ga als ik ruzie wil maken. Het is een verslaving, niets meer of minder. Als mensen aan me vragen waarom ik zoveel post op social media, dan zeg ik dat ik voor mijn werk doe. Yeah, right! Dat zei ik ook in de jaren negentig toen ik nightlife reporter was en me achter die rol verstopte om drugs te kunnen gebruiken. ‘Natuurlijk gebruik ik XTC en coke, want ik ben nachtreporter!’

In 2017 cancelde de toen 24-jarige popster Selena Gomez haar wereldtoer en ging ze in therapie omdat ze depressief was en haar zelfvertrouwen tot het nulpunt was gedaald. Gomez die toen 113 miljoen Instagram-volgers had, hetgeen een social media record was, voegde er in een interview aan toe dat toen ze de meest gevolgde Instagrammer werd, ze compleet in de war raakte. ‘Ik was nergens anders meer mee bezig. Ik stond op met Instagram en ging ermee naar bed. Ik was totaal verslaafd.’ Vervolgens kon ze maar één ding doen op weg naar geluk: haar Instagram account verwijderen.

En dat is ook wat ik hoop voor Lotte van der Zee. Natuurlijk in de aller- allereerste plaats dat ze blijft leven. Maar ook dat ze zich daarna letterlijk en figuurlijk herboren voelt en anders tegen het leven aankijkt, een leven dat niet geregeerd wordt door likes & volgers.

Reacties