Column van de Dag: Paddentrek

Foto: Evert-Jan Woudsma

Een nieuwe column voor Nieuws.nl waarin ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma zijn aandacht richt op kikkers en padden, en op de paddentrek in het bijzonder, omdat die ‘bruine glibbers’ op hun weg best wat hulp kunnen gebruiken.

Paddentrek (foto’s en tekst: Evert-Jan Woudsma)

Ieder jaar rond deze tijd, zodra de temperatuur voldoende hoog is en het nog lekker vochtig is, voltrekt zich een bijzonder fenomeen: de paddentrek. Na een paar maanden verstopt te hebben gezeten komen ze uit allerlei hoeken en gaten tevoorschijn: de padden!Veel mensen gruwelen ervan en zijn zich wel eens rot geschrokken bij het verschuiven van een tegel of tijdens het werken in de tuin. Ineens beweegt daar zo’n raar bruin glibberig ding wat vaak uitgescholden wordt voor kikker. Het verschil is echter vrij eenvoudig. Padden hebben vaak een wat drogere en gebobbelde huid. Daarnaast springen ze veel minder vaak weg dan een kikker. Dit komt door hun korte achterpoten. En door hun lichaamsbouw komen ze wat lomper over dan een slanke kikker. En ook aan de eitjes kan je het zien; de kikker zet haar eitjes af in zogeheten klompen, terwijl de pad snoer afzet en deze vakkundig om planten of in het water gevallen takken wikkelt. Kijk hier naar een leuk filmpje van padden onder water.

Helaas is het voor de padden steeds lastiger geworden om terug te keren naar de poel waar ze zijn geboren. U heeft het vast wel eens gezien; een persoon in een veiligheidsvest met een emmer in de hand, speurend langs een kleine geplaatste muur van plastic. Achter dit scherm (paddenscherm) bevinden zich emmers in de grond. De pad zal tijdens de trek in een van deze emmers terecht komen. En vervolgens door een vrijwilliger veilig naar de overkant van de straat gebracht.Belangrijk werk, dat helpt een eeuwenoude trek en de soort te beschermen. Deze bescherming is hard nodig, omdat veel routes van de pad doorkruist zijn door wegen, fietspaden en andere obstakels. Ieder jaar is uw hulp meer dan welkom bij het beschermen van deze dieren door ze veilig over te zetten. Wilt u ook een steentje bijdragen aan natuurbescherming neem dan contact op met www.ravon.nl. Zij kunnen u in contact brengen met de werkgroep in uw regio. Succes!

Cookieinstellingen