Keukenhof opent op donderdag 21 maart 2019 voor de zeventigste maal haar poorten

Foto: Charles Duijff

Bloemententoonstelling Keukenhof opent op 21 maart 2019 voor de zeventigste maal haar poorten. Acht weken later, bij de sluiting op 19 mei 2019, zullen meer dan 1 miljoen bezoekers uit alle delen van de wereld de bloemententoonstelling hebben bezocht. Keukenhof levert daarmee een grote bijdrage aan de toeristische- en de bloemensector in Nederland. Honderd bloembollenkwekers zijn inzender in Keukenhof en vijfhonderd bloemenkwekers nemen deel aan de bloemenshows.

foto’s en film Charles Duijff 

Op een zonovergoten dinsdag de 19e maart maakten diverse genodigden, waaronder de pers, als eersten kennis met het bloemenparadijs anno 2019. Keukenhof directeur Bart Siemerink heette iedereen welkom en gaf vooraf een uitgebreide introductieDe infrastructuur van de Keukenhof is op diverse plaatsen verbeterd, waarbij het bijvoorbeeld gaat om extra bestrating, zodat bezoekers zichzelf nog beter tussen de bloemenpracht kunnen fotograferen zonder daarvoor het gras te hoeven betreden. De grasgazons zijn prachtig, maar kwetsbaar wanneer duizenden mensen er overheen zouden lopen. Dat is danook niet toegestaan. Overigens worden aan het eind van ieder Keukenhof-seizoen alle grasgazons verwijderd en worden de graslocaties voorzien van verse aarde, waarna overal nieuw gras wordt ingezaaid. Maar liefst 7.500 kg graszaad is nodig om het park te voorzien van kersverse gazons, bijzondere grasmotieven en grasstroken. De verwijderde grasmatten dienen als compost voor de kasteeltuin ten zuiden van de Keukenhof. Hieronder betreedt Keukenhof-directeur Bart Siemerink toch heel voorzichtig een stukje grasgazon. Dat deed hij niet alleen zo u kunt zien. Naast hem twee stewardessen van de KLM en twee jonkvrouwen van het Kasteel. Deze KLM-dames vergezelden KLM-president directeur Pieter Elbers, die later in de middag het nieuwe Keukenhof-seizoen officieel zou openen (Hieronder Pieter Elbers en beide dames) Het is geen toeval dat daarvoor juist de KLM-topman werd uitgenodigd. KLM is jaarlijks verantwoordelijk voor het vervoer van duizenden buitenlandse bezoekers van de Keukenhof en vervoert bovendien de nodige bol-soorten bestemd voor de Keukenhof. Er bestaat dus een hechte relatie tussen beide partijen. In 2019 vieren we ‘100 jaar luchtvaart in Nederland’ De Keukenhof viert het 70-jarig bestaan. Reden voor een extra feestelijke opening.Nog voor de feestelijke opening raakte je al in een feestelijke stemming tijdens een wandeling door het park….Heerlijk, zo’n tuin een middagje praktisch voor jezelf alleen….Waar bloemen schitteren in de zon, schitteren ook zonnige bloemenmeisjesHet thema van 2019: Flower Power, de kracht van bloemen

Flower Power is het thema van Keukenhof in 2019. Bloemen inspireren mensen. In Keukenhof verbinden de bloemen mensen uit de hele wereld, die samen genieten van tulpen, geuren en kleuren. Holland is wereldberoemd om de prachtige bloembollenvelden en alle soorten bloemen die er gekweekt worden. Met felle kleuren, hippies, peace & music staat Flower Power voor de sfeer van begin jaren ’70. Een prachtig thema om de 70ste Keukenhof mee te vieren. Flower Power, de kracht van bloemen!

Love & Peace Garden De meest romantische plek in Keukenhof is helemaal Flower Power. Deel uw liefde vanuit de Love & Peace garden met elkaar, andere bezoekers en de rest van de wereld: Bed Peace – Hair Peace.
Strawberry Fields Garden Deze sixties tuin is geïnspireerd op de Beatles “the Yellow Submarine” tussen overvloedig bloeiende rode tulpen “Strawberry Fields Forever”.  Met kleurige regenbogen en andere iconische items het decor voor selfies en zeer instagrammable!
Happiness Garden Met aandacht tuinieren, bewegen, yoga, mediteren: mindfulness is gezond. De combinatie van serene schoonheid en rust is een weldaad voor het lichaam en de geest. Maak contact met de natuur en bewandel het barefoot pad of neem plaats op een van de meditatie plekken.
Flower Power Garden Flower Power is het thema van Keukenhof in 2019. In Keukenhof verbinden de bloemen mensen uit de hele wereld, die samen genieten van tulpen, geuren en kleuren. Met felle kleuren, hippies, peace & music staat Flower Power voor de sfeer van begin jaren ’70. Een prachtig thema om de 70ste Keukenhof mee te vieren. Flower Power, de kracht van bloemen!
Ibiza Garden Vakantie, blauwe lucht, zon & zee. Relaxte sfeer tussen palmbomen, golvende bloemenborders, zand, een bootje & hangmatten. Kom chillen in deze Ibiza lifestyle inspiratietuin.
Forest Cabin Garden Na een hectische week in de stad is genieten geblazen in deze bostuin met inheemse wilde planten en bloembollen in stoere combinaties. De boshut is de perfecte plek om bij elkaar te komen, verhalen te vertellen, te eten en muziek te maken.
The Green Machine Garden Elke tuin of balkon heeft wel een plekje om iets te kweken. Heel gemakkelijk is een theetuintje. Keuze in overvloed uit munt, citroenmelisse, kamille, chocolademunt, anijs en nog veel meer lekkers. Geniet in deze kas van een kopje koffie of thee.

Hieronder opent Pieter Elbers officieel het seizoenDit had het volgende tot gevolg (zie filmpje hieronder)

Toegang tot Keukenhof

De toenemende belangstelling voor Keukenhof vraagt om een duurzame oplossing om de bezoekers uit binnen- en buitenland gastvrij te ontvangen. Een nieuw entreegebouw biedt toegang tot de mooiste lentetuin ter wereld.
Keukenhof heeft een parkeerterrein waar 4500 auto’s en 1000 touringcars kunnen parkeren.Dit heeft een gunstig effect op de verkeersafhandeling rondom het park. Voor 2019 is entree P-extra volledig vernieuwd.
Keukenhof werkt continue aan kwaliteitsverbetering en service voor haar gasten.

Tulpomania

De tulp is wereldwijd het beeldbepalende icoon van Nederland. Het kan dan ook niet anders dat Keukenhof een tentoonstelling biedt over de historie van de tulp, de tulpomanie in de 17eeeuw en de tulp van nu als hedendaags icoon. De tentoonstelling Tulpomania is in het Juliana Paviljoen. Het verhaal van de tulp is indrukwekkend. Zo is er het verhaal van de zwarte tulp en zijn er beroemdheden die hun eigen tulp kregen. Bezoekers dopen een eigen tulp, zien hoe tulpeworden gekweekt en krijgen van experts tips en adviezen over het gebruik van bloembollen in de eigen tuin. 

Toeristisch belang
Jaarlijks komen veel internationale toeristen naar Nederland voor de bijzondere Hollandse iconen; tulpen, molens, Rembrandt en de grachten in Amsterdam. Deze typisch Hollandse iconen vertellen het verhaal van Nederland. Keukenhof werkt samen met grote toeristische partners om Holland positief te promoten. Het belang van Keukenhof voor het toerisme in Nederland is bijzonder groot. Jaarlijks worden meer dan 1 miljoen bezoekers ontvangen uit meer dan 100 landen. Het betreft niet alleen individuele bezoekers, maar ook bedrijven en instellingen die aan hun (internationale) gasten willen laten zien wat Nederland te bieden heeft. 80% van de bezoekers komt uit het buitenland. De belangrijkste herkomstlanden zijn Duitsland, Verenigde Staten, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en China. De bollensector in het algemeen, de tulp en Keukenhof in het bijzonder zijn gezichtsbepalend voor het toeristisch imago van Nederland. De aantrekkingskracht van Keukenhof is niet alleen belangrijk voor de eigen sector maar ook voor de horeca, de detailhandel, verblijfsaccommodaties, vervoersmaatschappijen, musea en andere attracties en evenementen. Bovendien trekt Keukenhof bezoekers in een periode, dat er weinig andere publiekstrekkers zijn. Keukenhof is een gezichtsbepalend icoon: voor de sierteeltsector, voor de Bollenstreek en voor Nederland, waarmee zij een belangrijke bijdrage levert aan het imago van Nederland.

Ontstaan van Keukenhof

Keukenhof is een initiatief van tien bollenkwekers/exporteurs, die een etalage voor het bollenvak wilden creëren. Zij kozen in 1949 voor een ideale locatie: de tuin rondom kasteel Keukenhof. Jacoba van Beieren is al vele jaren de gastvrouw van Keukenhof. Vraag aan de lezers: ‘Wie is Jacoba?’Zij was in de vijftiende eeuw de eigenaresse van het gebied waar Keukenhof nu ligt. Toen was het echter ongerepte natuur, die werd gebruikt voor de jacht en het verzamelen van kruiden voor de keuken van het kasteel. Daar is de naam Keukenhof aan ontleend. Gravin Jacoba van Beieren werd in 1401 geboren en stierf in 1436. Ze regeerde van 1417 tot 1433 over Holland, Zeeland en Henegouwen. ‘Never a dull moment’ is misschien de beste kwalificatie van het leven van de ietwat onstuimige dame, die vier maal trouwde, een paar jaar gevangen zat en al dan niet gedwongen een tijdje in Engeland verbleef. Oorlog voeren lijkt één van haar favoriete bezigheden te zijn geweest – zelfs voormalige echtgenoten spaarde ze in dat opzicht niet. In 1433 moest zij afstand doen van al haar graafschappen. Zij trok zich terug en stierf slechts 35 jaar oud aan tuberculose in Slot Teylingen, niet ver van Keukenhof. Na het overlijden van gravin Jacoba van Beieren in 1436 kwam haar omvangrijke landgoed in handen van rijke koopmansfamilies, waaronder Baron en Baronesse Van Pallandt. Zij vroegen de landschapsarchitecten Zocher, die ook verantwoordelijk waren voor het Vondelpark en de tuinen van Paleis Soestdijk, om een ontwerp te maken voor de tuin rond het kasteel. Hun Engelse landschapstuin uit 1857 is nog altijd de basis voor het Keukenhofpark van nu.

De molen in Keukenhof is meer dan een eeuw oud. Hij werd in 1892 in Groningen gebouwd en was in gebruik als poldermolen. In 1957 kocht de Holland Amerika Lijn de molen en schonk hem aan Keukenhof. (zie ook onderstaand filmpje)

Wetenswaardigheden Keukenhof

  • Keukenhof is 8 weken per jaar geopend
  • Keukenhof ontvangt jaarlijks 1 miljoen bezoekers
  • 80% van de bezoekers komt uit het buitenland
  • Het park is 32 hectare groot
  • Jaarlijks worden 7 miljoen bloembollen geplant
  • Keukenhof biedt vele bloemenshows
  • De bollen worden door 100 inzenders geleverd
  • 500 kwekers en handelaren werken mee aan de bloemenshows
  • Inspiratietuinen met ideeën volgens de laatste trends
  • Beeldentuin met ca. 100 kunstwerken

Karin Bloemen trad vooraf aan de opening op….Muzikale- en swingende bloemen toegevoegd aan het assortiment…

Reacties

Cookieinstellingen