Column van de Dag: Lekker Dwars in de Reguliers

Foto: Mick Boskamp

Als je als journalist in opdracht een persbericht schrijft, dan kom je soms voor rare verrassingen te staan, weet onze columnist.

De journalistiek is niet meer wat die geweest is. En dan heb ik het niet over de kwaliteit van het gebodene, maar over de beloning van je noeste arbeid. Sinds internet en social media bestaat, denkt de hele wereld stukjes te kunnen schrijven. En dat klopt ook. De hele wereld schrijft stukjes. Maar dat impliceert dat het vak van journalist gedegradeerd is tot iets wat iedereen zogenaamd kan en is de beloning daarvoor navenant.

Om het hoofd boven water te houden en de kachel te laten branden, neem ik dientengevolge soms commerciële opdrachten aan, zoals het schrijven van een persbericht. Als je denkt dat ik dit schoorvoetend doe, heb je het mis. Ik vind persberichten schrijven heel erg okay. Ik vind het een leuk spel om me helemaal in te leven in wat mensen willen lezen. En als de opdracht ook nog zoiets moois betreft als een Koningsdag-event in de leukste uitgaansstraat van Amsterdam, dan voel ik me – excusez le mot – de Koning te rijk.

Het feest heet Lekker Dwars in de Reguliers(dwarsstraat) en start vanmiddag om 17.00 en duurt tot middernacht. Morgen, op de Vorstelijke dag zelf, begint het evenement om twaalf uur ’s middags en loopt dan door tot sluiten, rond een uur of acht/negen ’s avonds. Ik ga er morgen naartoe, want mijn neef Rob Boskamp, pionier op dansgebied, is er musical director en ik wil ook wel eens zien dat wat ik geschreven heb ook bewaarheid wordt, al weet ik dat zo goed als zeker.

Dat mijn persbericht in ieder geval gewaardeerd wordt, blijkt wel uit het feit dat sommige media de tekst integraal hebben overgenomen. Wat dan wel weer heel apart is, is dat ik twee keer de naam van een schrijver bij mijn tekst heb zien staan, alsof die persoon mijn tekst heeft geschreven. In mijn 42-jarige loopbaan als journalist heb ik vaak gebruik gemaakt van persberichten, maar ik heb ze nooit, ik herhaal nooit integraal overgenomen en daar mijn naam bijgezet. Ik bedoel: ze mogen met het persbericht doen wat ze willen, maar raar is het wel! Wat zei ik ook al weer? Dat de journalistiek niet meer is wat die geweest is?

Hier is het persbericht. Kom je ook?

Lekker Dwars in de Reguliers!
Een Koningsdag-happening waar heel Nederland aan toe is
Het hoofdstedelijke verjaardagsfeest van onze Koning wordt na vrijdag 26 april en zaterdag 27 april nooit meer hetzelfde. Want op die avond en dag vindt er in de Reguliersdwarsstraat een feest plaats dat niet alleen het enige, échte Koningsdag-evenement in de binnenstad zal zijn, maar ook een happening wordt waar heel Nederland op alle fronten aan toe is.

Wat uitgaan betreft heeft de Reguliersdwarsstraat een lange historie. Het Soho van Nederland heeft op de vierkante meter meer fijne en unieke horecagelegenheden dan waar dan ook. In feite is de elektronische dansmuziek, zoals we die nu nog steeds in de weekenden omarmen, hier ontstaan. Want de RoXY was nog niet open, toen in de Richter al acid-house en garage-music werd gedraaid. Maar nog belangrijker misschien dan de muzikale achtergrond van de Reguliersdwars is het feit dat de straat altijd wijd open heeft gestaan voor gender diversiteit. Denk in dat opzicht alleen al aan de beroemde gay-bars die gevestigd waren en zijn op deze unieke plek in de Amsterdamse binnenstad.

Met die gedachte in het achterhoofd, die vrijheid, openheid en acceptatie, die in de loop der jaren synoniem is geworden met de Reguliersdwarsstraat, heeft de organisatie van het Lekker Dwars In de Reguliers Koningsdag-evenement besloten om een beest van een feest te geven waar iedereen, maar dan ook iedereen welkom is. Of je nu gay of hetero bent, lang of klein, blank of zwart, dik of dun, de Reguliers staat op 26 en 27 april wagenwijd voor je open. Waarbij je ook helemaal jezelf kunt zijn en je veilig kunt voelen. De enige vereiste is dat je zin in een fijn feest hebt!

En voor dat feest zorgt een ijzersterkte line-up die muzikaal net zo breed en verrassend is als het evenement zelf. Musical director van ‘Lekker Dwars In De Reguliers’ is niemand minder dan de internationale dance-pionier, producer en Dj Rob Boskamp, die zelf ook zal draaien op beide dagen. Met zijn perfecte neus (en oren) voor wat goed, nieuw, verrassend en divers op zich is, is hij samen met de organisatie tot het gaatje gegaan om te komen tot een afgewogen, perfecte muzikale bezetting.

Samen met het publiek maken de artiesten en Dj’s, bijgestaan door dansers en drag queen- performances, van de Koningsdag één grote, swingende, ondeugende, zalige smeltkroes in de Reguliers.

Met medewerking van nagenoeg alle horeca-gelegenheden van de straat, die stuk voor stuk bewezen hebben gastvrijheid en professionaliteit hoog in het vaandel te dragen, en met de grootste bar die ooit verrezen is in Nederland, kan het niet anders dat de 26e en 27e dagen worden om nooit te vergeten.

En onthoud: Iedereen is welkom op Lekker Dwars In De Reguliers. Behalve mensen die daar anders over denken…

Reacties

Cookieinstellingen