Liefdesbrieven Leonard Cohen aan (So Long) Marianne geveild voor bijna 800.000 euro

Foto: Wikipedia

Afgelopen week werden bij veilinghuis Christies 50 liefdesbrieven geveild van de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen aan Marianne Ihlen. Brieven uit de zestiger jaren die een inkijkje geven in een van de bekendste liefdesverhoudingen aller tijden, die muzikaal gestalte kreeg door het nummer So Long Marianne.

(tekst: Wim Meijer / bronnen: o.a. Wikipedia)

Laatste brief
De laatste brief die Leonard Cohen schreef aan Marianne, zijn grote liefde uit de jaren zestig, dateert van nog maar 3 jaar geleden. Toen hij hoorde dat de toen 81-jarige Marianne Ihlen stervende was schreef hij: “Weet dat ik zo dicht achter je zit dat wanneer je je hand uitstrekt, ik denk dat je de mijne kan raken… Vaarwel oude vriendin. Eindeloze liefde, ik zie je aan het eind van de weg.”

Briefwisseling goed voor bijna 8 ton
Dat aan die laatste brief veel andere brieven zijn voorafgegaan bleek afgelopen week, toen bij veilinghuis Christies 57 liefdesbrieven werden geveild, 50 van de overleden Canadese singer-songwriter aan Marianne Ihlen en 7 van Marianne aan de beroemde zanger. De brievenwisseling bleek goed voor een opbrengst van maar liefst € 770.000,-

Volgens veilinghuis Christie’s komt in de briefwisseling niet alleen het liefdesverhaal tussen Cohen en Marianne aan bod, maar ook Cohens professionele bezorgdheden op dat moment. Ze zouden een interessante inkijk geven in het leven en werk van Cohen.

So Long Marianne
De liefdesverhouding tussen Leonard Cohen en Marianne Ihlen werd wereldberoemd door de hitsong ‘So Long Marianne’. Het nummer dateert van 1967. Toen verscheen het op Cohen’s  debuutalbum Songs of Leonard Cohen.

Inspiratiebron en ‘grote liefde’
Leonard Cohen had Marianne Ihlen in 1960 ontmoet op het Griekse eiland Hydra. Op dat moment was haar relatie met de Noorse schrijven Axel Jensen stukgelopen en verbleef ze samen met haar zoontje van 6 maanden op het eiland. De relatie die ontstond tussen Ihlsen en Cohen leidde ertoe dat de twee gedurende de jaren ’60 zouden samenwonen, waarbij Ihlen niet alleen de ‘grote liefde’ was van Cohen, maar ook een grote inspiratiebron.

Cohen droeg zijn derde gedichtenbundel Flowers for Hitler aan haar op en ook vormde zij de inspiratiebron voor een aantal andere nummers en gedichten van Cohen. Haar foto is te zien op de achterkant van Cohen’s tweede album Songs from a Room.Laatste brief
Hoewel de liefdesrelatie al dateert van decennia geleden, is de liefde voor elkaar blijven bestaan tot bijna letterlijk het allerlaatste moment. Marianne Ihlen overleed op 28 juli 2016. Ze was toen 81 jaar. Kort voor haar overlijden schreef Cohen die laatste brief met de woorden “Weet dat ik zo dicht achter je zit dat wanneer je je hand uitstrekt, ik denk dat je de mijne kan raken… Vaarwel oude vriendin. Eindeloze liefde, ik zie je aan het eind van de weg.”

Slechts drie maanden later, op 7 november 2016, overleed ook Leonard Cohen, net als Marianne, aan de gevolgen van leukemie.

Hieronder Leonard Cohen met So Long Marianne tijdens een live-optreden in 2014 in Dublin, slechts 2 jaar voor zijn overlijden.

Reacties

Cookieinstellingen