Veronica… hét station waar muziek in zat!

Foto: Wikipedia

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 45 jaar mee terug in de tijd, naar 31 augustus 1974, toen de laatste tonen van Radio Veronica door de ether klonken. Na een dramatische laatste uitzending, een slotwoord van Rob Out en het Wilhelmus ging de knop om. Het einde van een tijdperk… mijn jeugd- en tienerjaren.

(tekst: Wim Meijer / foto’s: Wikipedia)

Radio Veronica transistorradio
Op een van mijn speurtochten over de digitale vrijmarkt Marktplaats.nl werd mijn aandacht opgezogen door de volgende advertentie: ‘Te koop aangeboden: Radio Veronica Transistorradio. Nog in originele verpakking. Bieden vanaf € 75,-“
De Radio Veronica Transistorradio: een klein radiootje, wat krakend en piepend de muziek uit de sixties de ether in slingerde. Het was mijn kennismaking met de Beatles, de BeeGees, the Monkees, Manfred Man en Golden Earring. Ik werd voor de eerste keer verliefd met dat zwarte ‘oortje’ in mijn oor en ‘schuifelde verlegen op A Whiter shade of Pale’

Voor 22 gulden en 50 cent werd ik wakker met Eddy Becker, zat aan de koffie met 1,2,3,4,5,6,7,8,9, Tiéééééééééééééneke, en viel in slaap onder regie van Mister Candlelight Jan van Veen. Tweeëntwintig gulden vijftig: een investering in mijn jeugd met een ongeëvenaard rendement.

Tiéééééééééééneke, geluid en gezicht van Veronica

Nu, 52 jaar later (de Veronica transistor kwam in 1967 op de markt), kon geboden worden vanaf € 75,-Dat is ruim 7 maal de prijs die ooit betaald was. Toen ik belde bleek ik ‘te laat’. Hij was al verkocht! Voor meer dan de vraagprijs! De Radio Veronica Transistor leek een ‘bijna-hausse’ op Marktplaats.

Symbool voor de Sixties
Je kunt je afvragen wat de Radio Veronica Transistor nog steeds zo populair maakt. Of liever gezegd: opnieuw zo populair maakt. Het zal zeker niet gaan om het staaltje hoogwaardige techniek. Dan ben je vandaag de dag met iedere digitale muziekdrager beter af. Nee, dit radiootje staat voor iets! Niet voor materie, maar voor gevoel. Het staat voor de sixties; het schoppen tegen alles wat gezag was, FlowerPower, waterkanonnen en vredesdemonstraties. Radio Veronica was daar een soort symbool van.

Mister Veronica Rob Out

Deejays, jingles en reclame
Veronica ging dwars tegen alles in wat tot op dat moment ‘normaal’ was. Deejays in plaats van presentatoren, jingles, reclame door de uitzendingen, ‘je’ in plaats van ‘u’. Het was een geluid dat geen plaats kreeg bij de publieke zenders, maar het was wel wat de jonge generatie wilde horen.

Die jonge generatie van toen, mìjn generatie, had met Radio Veronica iets in handen wat je kunt vergelijken met wat de social media nu zijn: Niet alleen een muziekzender, maar een spreekbuis, een platform, een gemeenschap. Een eigen geluid binnen de steeds vrijer wordende samenleving.

Anti-piratenwet
Over het verdwijnen van Veronica is veel gepraat en geschreven. Veertien jaar duurde het Veronica-avontuur op de Noordzee. Veertien jaren, die als basis dienden voor hoe vandaag de dag de muziek de ether in wordt geslingerd. Helaas, blijkbaar vond niet iedereen één-negen-twee een goed idee!

Op 22 januari 1965 werd het Verdrag van Straatsburg gesloten (in de volksmond bekend als anti-piratenwet) waarin België, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Zweden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk met elkaar overeen kwamen. Door dit verdrag werd medewerking aan radio- uitzendingen vanaf internationale wateren verboden. Het verdrag trad in februari 1965 in werking en betekende in feite het einde van de zeezenders.

Het duurde uiteindelijk nog tot 31 augustus 1974 voordat daadwerkelijk de stekker er bij Veronica uitging. Dat gebeurde met een legendarische laatste uitzending vanaf het zendschip met een emotioneel slotwoord van Rob Out, waarna om klokslag 18.00u het Veronica-geluid overging in ruis.

Zwarte schaap
Radio Veronica ging in 1960 van start onder de naam Vrije Radio Omroep Nederland (VRON), op initiatief van radiohandelaar Bep Slootmans, politicus Max Lewin en elektrotechnicus Henk Oswald, met financiële ondersteuner/aandeelhouder Bull Verwey. Al snel werd VRON veranderd in Veronica. Deze naam refereerde aan het gedicht ‘Het schaap Veronica’ van Annie M.G. Schmidt. Een naam die klonk als een klok, ook door mijn ‘192-transistorradiootje’. Alleen bleef het in de ether 14 jaar lang het zwarte schaap.

Hieronder de laatste 6 minuten van Radio Veronica…hét station waar muziek in zat!

Reacties