Fusie drie Alkmaarse RK Parochies dichtbij

Foto: Wim Meijer Fotografie

Matthias-Laurentius parochie in Alkmaar Zuid, Mariaparochie in Alkmaar Noord en Laurentiusparochie in Oudorp vanaf 1 januari 2020 verder als Dominicus-parochie

Als het aan zes Rooms-katholieke parochies binnen de regio Alkmaar ligt dan ontstaat er een nauwe samenwerking. De drie parochies in de ‘oude gemeente Alkmaar’ hebben zelfs het voornemen om tot een fusie te komen.

Het gaat om de Matthias-Laurentius parochie in Alkmaar Zuid, de Mariaparochie in Alkmaar Noord, de Laurentiusparochie in Oudorp, de Michaëlparochie in de ZuidSchermer, de Petrus en Paulusparochie in Bergen en de Joannes de Doperparochie in Schoorl.

Onderzoek
De afgelopen tijd hebben de parochies en onderzoek gedaan naar de mogelijkheden tot samenwerking. Aanleiding tot dat onderzoek was een gespreksnotitie van het Bisdom “Kerk in een veranderende samenleving”.

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de sterke en zwakke punten van de individuele parochies. Daarbij viel op dat een zwak punt van de ene parochie vaak een sterk punt bleek te zijn van de andere. Op basis daarvan zijn de Parochies tot de conclusie gekomen dat een samenwerking waarschijnlijk leidt tot win win situaties.

Dominicus
Behalve de samenwerking tussen de 6 parochies, die al met ingang van 1 oktober zullen worden bestuurd door 1 parochiebestuur, willen de eerste 3 Alkmaarse parochies komen tot een fusie per 1 januari 2020, waardoor er 1 parochie ontstaat in de “oude” gemeente Alkmaar. Men heeft het voornemen om de nieuwe parochie te vernoemen naar de heilige Dominicus. De naam verwijst naar de Dominicanen die meer dan 300 jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de R.K. geloofsgemeenschap in Alkmaar.

Het voornemen tot een fusie moet eerst nog besproken te worden met de parochianen van de individuele parochies en dient tenslotte te worden goedgekeurd door het Bisdom.

Reacties

Cookieinstellingen