Zeskantig van vorm maar rond van smaak! Dat is wat Alkmaars Goud moet worden!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Hoe kan het zo zijn?  Alkmaar is toch dé kaasstad van Nederland? Alleen, die reputatie heeft Alkmaar te danken aan de hándel in kaas, al vanaf 1365! Maar tot nu toe is men er, gek genoeg, nooit in geslaagd om, net zoals Gouda (Goudse), Leiden (Leidse) en Edam (Edammertje), een eigen ‘huiskaas’ op de markt te brengen. Alleen duurt dat niet lang meer: de ‘Kaaskoppen’ zijn hard bezig daar iets aan te doen.

In 2019 is Het Alkmaars Kaasgenootschap gestart met een crowdfundingsactie en daarna begonnen met de ontwikkeling van die eerste echte Alkmaarse kaas. Een proces dat ongeveer drie jaar zal duren om tot de juiste samenstelling te komen van wat ooit ‘Alkmaars Goud’ moet gaan heten. Over de vorm en de smaak is men het al eens: Zeskantig van vorm maar rond van smaak!

Inmiddels is het proces zover gevorderd dat zaterdag 28 november de eerste proefkaas van Alkmaars Goud uitgereikt gaat worden aan alle ‘certificaathouders’ (dat zijn de mensen die tenminste € 90,- hebben bijgedragen aan de crowfundingsactie). De bedoeling is dat deelnemers de kaas proeven en keuren. Zo werkt Alkmaar toe naar een eerste eigen Alkmaarse kaas.

Het vullen van de vaten Alkmaars Goud

Drive-through
Vanwege de corona-maatregelen wordt dit niet als een feestje gevierd onder het genot van een lekkere port met een grote groep certificaathouders, maar worden de kilo’s uitgedeeld in een soort drive-through op het parkeerterrein van de Schot Groep in Alkmaar.

Alkmaars Goud Proefkaas 2020
De kaas wordt voorlopig uitgedeeld onder de naam ‘Alkmaars Goud Proefkaas 2020’ het woordje proefkaas gaat er pas af als de Alkmaarders vinden dat het de naam ALKMAARS GOUD verdient. Dat wordt dus nog een paar jaartjes proeven, beoordelen en verbeteren. Dan pas krijgt de kaas ook z’n bijzondere zeskantige vorm.

De kaas is volgens de makers gemaakt volgens een nieuw te ontwikkelen uniek recept en de melk komt van koeien uit de zes oudste polders rondom Alkmaar. Hierbij zijn o.a. de studenten van het Clusius College en HAS betrokken.

Initiatiefnemer Het Alkmaars Kaasgenootschap zal de eerste proefkaas op 28 november overhandigen aan wethouder en loco burgemeester Pieter Dijkman van Alkmaar.

Reacties