Noordwest Ziekenhuis bereidt verplaatsing bomen voor

Foto: Wim Meijer Fotografie

De 19 bomen die Noordwest Ziekenhuisgroep eind 2019 voorbereidde op verplaatsing krijgen een nieuwe plek in en om de Alkmaarderhout. De bomen worden verplaatst om ruimte te maken voor de eerste fase van de nieuwbouw van het ziekenhuis.

In eerste instantie gingen de bomen naar parkeerterrein P5. Dit is momenteel niet mogelijk, omdat de tijdelijke helikopterlandingsplaats voor het vervoer van coronapatiënten zich daar nu bevindt.

Broedseizoen
Op verzoek van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord blijft de helikopterlandingsplaats ten minste tot 1 april 2021 in gebruik. Het is niet mogelijk om de bomen daarna te verplaatsen vanwege het broedseizoen van vogels en vleermuizen, dat medio maart begint. Verplaatsen na het broedseizoen is geen optie vanwege de start van de bouwwerkzaamheden voor de eerste fase van de nieuwbouw.

Versterking natuurwaarden
De nieuwe locaties van de 19 bomen betreffen het voorterrein van het ziekenhuis, de Akerslaan, de Fritz Conijntunnel, de Schutterswei en natuurbegraafplaats de Geestmerloo. Hierbij geldt dat de natuurwaarden behouden blijven of juist worden versterkt. Noordwest heeft voor de nieuwe locaties een vergunningswijziging aangevraagd.

Daarnaast blijft de compensatieplicht overeind om deze bomen tijdens de eerste bouwfase 1-op-1 te compenseren op parkeerterrein P5. Dit betekent dat de Alkmaarderhout er uiteindelijk 19 bomen bij krijgt.

Reacties

Cookieinstellingen