Positieve corona verhalen in de Sport #2: Zelfs 90-jarigen met online bridge virus besmet

Foto: Pixabay

Er is veel gebeurd het afgelopen jaar. De sportwereld stond op z’n kop, maar heeft daar ook veel positiefs uit kunnen halen! Daar staan we deze laatste dagen van het jaar graag even bij stil met onze 7-delige terugblik. Vandaag deel 2 over Bridge club Oudorp, waar zelfs de oudste leden zich nu aan online bridgeactiviteiten wagen.

Zelfs 90-jarigen met online bridge virus besmet

Bridge Club Oudorp (BCO) telt 175 leden waarvan veel op leeftijd zijn en dus in een kwetsbare doelgroep vallen. Het coronavirus had het afgelopen jaar een desastreuze invloed op het uitoefenen van de sport. “Nog altijd speelt de helft van de leden niet, maar we zijn trots op de helft waarvoor we wél een oplossing hebben weten te vinden,” aldus Ed van Kuipers.

Op maandagavond in Buurthuis de Wachter en op woensdagmiddag in Wijkcentrum de Oever, daar kwamen de bridgers van BCO normaliter bij elkaar. Een ieder in Alkmaar of Oudorp die het spel graag speelt schuift geregeld aan bij deze sportieve maar gezellige club. Tot in maart het noodlot -want zo voelde het op dat moment toch even- toesloeg. Hoewel met de openstelling van de wijkcentra en de versoepeling van de regels de competitie hervat kon worden, bleven er leden die het niet aandurfden zich opnieuw in een groep te begeven. “Maar voor wie wel kon en wilde komen hebben we alles zo veilig mogelijk georganiseerd. Er was daardoor minder ruimte beschikbaar en men kon nog maar één keer per week komen spelen, maar toch was iedereen blij dat we elkaar konden ontmoeten.”

Toch overstappen naar online
De tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown in oktober leidde ertoe dat de fysieke bijeenkomsten voor de rest van het jaar alsnog werden afgelast. De club was echter in de tussentijd al steeds meer bekend geworden met Stepbridge, de officiële internetbridgeclub van de Nederlandse Bridge Bond. Vrijwilliger Ed van Kuipers, voorzitter van de technische commissie bij BCO, heeft binnen de club het voortouw genomen en heeft het digitale bridge vormgegeven. De bestuurs- en clubleden zijn hem ontzettend dankbaar dat hij deze taak op zich heeft genomen. “Ed heeft hier ontzettend veel tijd in gestopt. Hij doet er echt alles aan de mensen weer aan het bridgen te krijgen en ze uit het isolement te halen in deze coronatijd. We bevinden ons in een bevoorrechte positie met Ed, er zijn genoeg clubs die geen ‘Ed’ hebben en nu dus niet door kunnen spelen,” aldus de voorzitter.

Grappig detail hierbij is dat Ed zelf “eigenlijk” ook niet zo’n liefhebber is van online bridge maar toen hij hoorde dat elders in het land dit een succes was vond hij dat BCO er ook aan moest. En uiteindelijk kon hij het niet laten om ook online te gaan spelen nadat hij eerst een paar assistenten als wedstrijdleider had gevonden.

Vertrouwen wekken
Naast dat Ed heel actief is als wedstrijdleider, waarbij je zelf niet speelt, begeleidt hij ook de senioren die niet zo bekend zijn met de computer of er wat huiverig voor zijn. Hij komt bij de mensen thuis en legt het heel geduldig uit, of speelt eerst een paar avonden samen met ze als partner. “Zo heeft hij zelfs al meerdere 90-jarigen over de streep getrokken om mee te doen, zij zijn hem bijzonder dankbaar want het is soms hun enige verzetje in de week.” Toch blijft er een groep die het online spelen niet aandurft of het ongezellig vindt, “die hopen we in 2021 weer in De Wachter en De Oever te mogen begroeten, in goede gezondheid welteverstaan!”

Ook nu er niet fysiek gespeeld wordt is lid worden van de club nog altijd mogelijk, voor meer informatie kunt u contact opnemen via [email protected], 072-5614026 of kijk op https://4019.bridge.nl/.

Reacties

Cookieinstellingen