AZ laat dure punten liggen in laatste wedstrijd van 2020 tegen FC Utrecht

Nog 3 punten scheidden de Alkmaarders van de derde plaats van de Eredivisie, alleen moest dan wel in en van Utrecht worden gewonnen. En dát lukte dus niet!

Eigenlijk eindigde AZ voetbaljaar 2020 geheel in de lijn van de start van dit seizoen. Dat werd gekenmerkt door een reeks gelijke spelen, meestal na voorsprong die werd weggegeven in de laatste minuten van de wedstrijd. Het was vandaag niet anders.

Na aanvankelijk enkele kansen voor de Alkmaarders via Jesper Karlsson en Teun Koopmeiners was het toch Eljero Elia die in de 30e minuut AZ-doelman Marco Bizot gemakkelijk omspeelde en Utrecht op voorsprong zette. Weliswaar werd het doelpunt eerst nog afgekeurd wegens buitenspel, na ingrijpen door de VAR werd de 1-0 alsnog toegekend. Het zou meteen de ruststand zijn.

Na de rust had het er alle schijn van dat AZ alles recht zou zetten. Zeker toen in de 64e minuut AZ een penalty kreeg na een handsbal van Simon Gustafson en na inmenging van de VAR. Koopmeiners kon daardoor aanleggen voor zijn negende treffer van het seizoen. De door het midden genomen strafschop werd weliswaar nog met de benen geraakt door de wegduikende Eric Oelschlägel, maar niet voldoende om de bal uit het doel te houden: 1-1

In de 83e minuut leek AZ de weg naar de 3e plaats van de Eredivisie veilig te stellen toen Calvin Stengs van buiten het strafschopgebied de bal links in het doel, buiten bereik van Eric Oelschlägel, plaatste en daarmee de 1-2 op het scorebord toverde. Het bleek echter niet voldoende voor de winst. Zoals we dit seizoen als vaker zagen kwam AZ, vooral in blessure tijd stevig onder druk. Diverse malen moest de bal van de lijn van het AZ-doel worden gehaald, maar uiteindelijk bleek er geen houden aan en was het Utrecht- invaller Adrian Dalmau die in de 94e minuut zorgde voor 2-2.

Door het gelijkspel gaat AZ het ‘mini-winterstopje’ in op de 5e plaats van de Eredivisie op 7 punten van koploper Ajax, op 6 punten van PSV en op 2 punten van Vitesse en Feijenoord.

Klik HIER voor het wedstrijdverslag en de interviews van mediapartner NH Nieuws.