112

Alkmaarder (17) verdacht van twee gewapende overvallen in Heerhugowaard

Foto: Wim Meijer Fotografie

HEERHUGOWAARD – Een 17-jarige Alkmaarder moet maandag voor de rechter verschijnen voor de gewapende overval op een tabakszaak in september vorig jaar, maar ook voor die op een snackbar een paar dagen eerder. In beide gevallen was de dader agressief en dreigde hij met een wapen.

(bron: NH Nieuws)

Na vragen van NH Nieuws bevestigt het Openbaar Ministerie dat de Alkmaarder verdachte is in beide zaken, die ‘vanwege efficiëntie’ in één rechtszaak worden behandeld maandagmorgen.

Op 26 september drong in de avond een overvaller met bivakmuts de snackbar binnen aan de Betje Wolfftuin in Heerhugowaard. Hij schreeuwde: “kluis, kluis!”, vertelde de eigenaresse Xiang destijds tegen NH Nieuws. Ze keek recht in de loop van het vuurwapen van de jonge dader. Hij maakte bijna niets buit, “want de meeste klanten betalen met pin.” De politie zocht tevergeefs met een helikopter boven de stad naar hem.

Het lijkt erop dat de jongeman daarna op zoek ging naar een andere winkel waar wél geld te halen was. Een paar dagen later werd namelijk op klaarlichte dag de tabakszaak aan het Raadhuisplein, hemelsbreed 2,5 kilometer bij de snackbar vandaan, overvallen door een jongen. Veel getuigen zagen dat hij met een mes de zaak binnenging op 29 september en het personeel bedreigde.

De jongeman beval hen tassen te vullen met geld en ging ervandoor. Omstanders zetten vervolgens de achtervolging in. “Ik werd in totale paniek door mijn vrouw opgebeld. ‘Een overval! Een overval!’ riep ze door de telefoon”, vertelde Najim, die aan de overkant aan het werk was, toen tegen NH Nieuws. Hij ging achter de overvaller aan.

Tijdens de achtervolging stopte de overvaller uit het niets met rennen, op zo’n twee meter afstand van de Heerhugowaarder. “Ineens draaide hij zich om met dat grote mes. Ik beval hem de tassen met geld neer te leggen en weg te gaan, maar hij zei: ‘kom dichterbij en ik steek je.'”

De achtervolging had geen succes. Later kon de overvaller alsnog wel aangehouden door de politie. Daarna is de tiener volgens het Openbaar Ministerie door de politie gelinkt aan de overval van een paar dagen daarvoor. Hij bleek destijds 16 jaar te zijn.

Maandag staat de Alkmaarder voor de rechter en formuleert de officier van justitie de strafeis. De uitspraak volgt twee weken later.

Reacties

Cookieinstellingen