Zaterdag 1 mei is het Internationale Dag van het Naakt Tuinieren

Naaktslak: voor die is het altijd Dag van het Naakt Tuinieren
Foto: Pixabay

Je zou vermoeden dat de oorsprong van deze dag ligt in het pure begin der tijden. Immers, in de allereerste tuin, die van Eden, zou kleding volstrekt overbodig zijn geweest. Maar ja, sinds die tijd is er heel wat veranderd. En dat alles door een appeltje en een kreng van een slang.

(tekst: Wim Meijer)

Vanaf het moment dat Eva haar eerste hap van de verboden vrucht nam was het over met het luxe en kommerloze leventje van de mens. Niks alleen maar rozengeur en zonneschijn, opeens een brandende zon afgewisseld door striemende kou. Vanaf dat moment was er kleding nodig, voorál in de tuin.

Maar ziet, oude tijden herleven. Sinds 2005 bestaat er opeens zoiets als een ‘Internationale dag van het naakt tuinieren’, voor ’t eerst georganiseerd door de Amerikaanse nudistenorganisatie Body Freedom Collaborative (BFC) en sindsdien uitgewaaierd over de wereld en jaarlijks gevierd op de eerste zaterdag van mei.

Luchtig, en vrij van politiek
Doel van de oprichters was en is dat het een ‘luchtige’ dag moet zijn die verstoken blijft van politiek. Daarbij zijn zij van mening dat naakt onkruid wieden, planten en snoeien “een gezonde praktijk is die bijdraagt aan een positief zelfbeeld.

Of deze therapeutische benadering  ook bijval vindt bij onze gezagsdragers valt overigens te betwijfelen. Op zich is het naakt tuinieren niet strafbaar, voorwaarde is echter wel dat andere mensen je niet kunnen zien. En dat kan wel eens vrij lastig zijn in ons overbevolkte landje, met als risico dat de buren 0800-8844 bellen en je vervolgens in je ‘puurheid’ wordt gestoord door een overijverige BOA die een boete van 95 euro uitschrijft voor het niet dragen van een mondkapje.

Stekels en angels
Behalve buren en BOA’s bestaan er nog meer risico’s in de tuin bij het naakt tuinieren: menig struik is niet alleen gezegend met zachte blaadjes maar vaak ook met venijnige stekels. En daar komt bij dat ook de onmisbare bestuivers nu en dan wel eens een angeltje op een gevoelige plek achter willen laten wanneer zij per abuis gestoord worden in hun jacht naar honing en stuifmeel.

En dan gaan we nog voorbij aan de kou, want wat mogen we verwachten op de Dag van het Naakt Tuinieren? Welnu, de dag begint mogelijk wat mistig, maar dat trekt al snel weg. In het oosten van het land komen er in de loop van de dag wat wolkenvelden opzetten. Er ontstaan dan ook enkele stapelwolken, maar op de meeste plekken blijft het droog. Maar bij een zwakke tot matige westen- tot noordwestenwind wordt ’t niet warmer dan zo’n 12 graden.

Advies van de redactie: Ga gerust lekker werken in de tuin, maar hou je broek aan en zorg dat er een flinke mok warme thee of koffie binnen handbereik is.

Reacties

Cookieinstellingen