TAQA Theater De Vest en Grote Kerk Alkmaar van dag tot dag in september

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het complete culturele programma van september 2018 met exposities concerten en voorstellingen in TAQA Theater De Vest en de Grote Kerk Alkmaar.

Exposities

 • Foto-tentoonstelling ‘Perspectief’ (i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar); tot en met 2 september
 • Thuiskomst van een meesterwerk – Grote Kerk Alkmaar (i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk); Vanaf 1 september, van dinsdag t/m zondag tussen 11.00 uur – 17.00 uur 
 • Klim naar de Hemel – Grote Kerk Alkmaar (i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar) dagelijks tussen 11.00 – 16.00 uur
 • De Wereld op je Bord: (Vanaf 7 t/m 28 september, van dinsdag t/m zondag tussen 11.00 – 17.00 uur)
  Fototentoonstelling door Rick Akkerman, Lieve Zaken en TAQA Theater De Vest. (i.h.k.v. 500 jaar Grote Kerk Alkmaar). Negen Alkmaarse gezinnen, met een zo divers mogelijke achtergrond, geportretteerd aan tafel.

Voorstellingen/culturele evenementen

 • Woensdag 5 september 20.15u
  Zomeravondconcert – Verzoekprogramma door Pieter van Dijk en Frank van Wijk
  Gedurende de zomeravondconcerten wordt u in de gelegenheid gesteld uw verzoeken in te dienen bij de tafel van de Vrienden van het Orgel. Uit deze verzoeken zullen Frank en Pieter een boeiend en afwisselend programma samenstellen, daarbij rekening houdend met het specifieke en bijzondere karakter van de beide orgels in de Grote Kerk. Laat u verrassen door deze beide Alkmaarse organisten met een nog onbekend programma op de prachtige orgels van de Laurenskerk.
  Toegangsprijs: € 8,00. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk € 7,00
 • Vrijdag 7 september 19.00 uur
  Kunst tot de Nacht – Opening culturele seizoen in Alkmaar
  Met Kunst tot de Nacht start in Alkmaar het culturele seizoen 2018-2019. In TAQA Theater De Vest en de Grote Kerk Alkmaar wordt het cultureel apekooien! De hele avond zijn er fantastische voorproefjes: van electropop tot klassiek, van stand-up tot dans en jazz. Ook is er in de foyer van De Vest een informatiemarkt met spectaculaire aanbiedingen voor seizoen 2018-2019. Kom dus kijken, luisteren, genieten van optredens van LAKSHMI, Sandra van Nieuwland en Hadewych Minis. Of van Timon Krause, Jeroen Zijlstra of The Bentleys. In de Kleine Zaal zijn gratis optredens van stand-up comedians Alex Ploeg, Jochen Otten, Martijn Kardol en Katinka Polderman.
  In de prachtige ambiance van de Grote Kerk Alkmaar kunt u genieten van een bijzonder klassiek concert van de getalenteerde musici van Holland Music Sessions, afgewisseld met (inter)nationale acrobatiekacts. Daarnaast is de fototentoonstelling ‘De Wereld op je Bord’ (van fotograaf Rick Akkerman) gratis te bewonderen en kunt u de hele avond het Laurentius-altaarstuk bezoeken. Kijk voor informatie over alle optredens en het verkrijgen van gratis toegangskaarten op www.taqatheaterdevest.nl en www.grotekerkalkmaar.nl.
 • Zaterdag 15 september 20.15 uur en zondag 16 september 14.30 uur: Sophie
  Tjitske Reidinga, Marisa van Eyle, Peter Bolhuis e.a.

  Foto: Lesley Pols

  Tjitske Reidinga speelt de hoofdrol in het succesvolle toneelschrijfdebuut uit 2015 van Roos Ouwehand over het bijzondere leven van een gewone vrouw. In ‘Sophie’ zien we een meisje van acht opgroeien tot jonge vrouw, tot moeder en uiteindelijk tot een oma van 87. In twaalf scènes, die zich afspelen in Sophie’s meisjeskamer in haar ouderlijk huis, trekt haar leven aan ons voorbij; haar conflicten, de eerste kras op haar ziel, de keuzes die ze maakt, haar geluk en haar verdriet. Toegang: € 36,50

 • Donderdag 20 september 19.30 uur
  Flip FabriQue (Canada) – Transit (openingsvoorstelling)
  Uitverkocht – informeer bij de kassa naar evt. vrijgekomen plaatsen.
 • Vrijdag 21 september 20.15 uur
  De ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk’ Omdenkshow (reprise)
  Kinderen zijn een onuitputtelijke bron van liefde, plezier en avontuur. Dus waar komen die irritatie, frustratie of zelfs regelrechte wanhoop bij ouders dan af en toe vandaan? In deze voorstelling krijg je een verleidelijk advies: stop met opvoeden. Kijk niet langer naar wat er niet is. Maak van een probleem geen ramp, maar zie het als een kans. Een mix van theater, lezing en cabaret, bedoeld voor iedereen die zin heeft in een verfrissende en humoristische avond om over na te denken. Toegang: € 25
 • Zaterdag 22 september 15.00 uur –  01.00 uur
  Tangomarkt en meer in Grote Kerk Alkmaar
  Op de vrijdagavond 21 september staat het Tangofestival in de Plein Zaal van TAQA Theater De Vest. Vandaag zijn er diverse activiteiten in de Grote Kerk Alkmaar.
  – 13.00 – 18.00 uur ‘TangoMarkt’ o.a. tangoschoenen, tangotekeningen en schilderijen, kaarten, tweedehands tangokleding. In het schip van deze majestueuze Gotische kerk kan door liefhebbers gedanst worden op de muziek van tango-dj Bert Manck (Gratis toegang)
  – 14:30-15:30 uur Introductieles Argentijnse Tango door Crista & José (tangodocenten van Luz de Luna). Gratis en aanmelden niet nodig.
  – 16:00-17:30 uur Workshop Tango (alle niveaus) door Hendrik Jan van Rijswijk en Regina Lerma Martinez van de tangoschool Cuartito Azul uit Rotterdam. Men kan zich per paar (kosten € 30) opgeven via [email protected]
  – 19:30-24:00 uur  Noche de Tango met DJ Lucas Malec (Argentinië), live muziek van Tango Orkest Amsterdam en performance van Hendrik Jan en Regina (Toegang: € 20 (in de voorverkoop voor Vrienden € 15,-*)
  De kosten voor entree zijn zowel vrijdag als  zaterdagavond  ter plekke te voldoen. Voor de zaterdagavond, de Noche de Tango, zijn ook vooraf kaarten te verkrijgen door overmaking van het bedrag van  € 20 per entree naar IBAN NL10 INGB 0008 153078 t.n.v. TangoArt o.v.v. je naam. De kaarten liggen dan bij de kassa klaar * Voor de ‘Vrienden van TangoArt’ is er bij voorverkoop een korting van € 5 op de entreekaart voor de ‘Noche de Tango’. Vrienden krijgen vooraf een code toegezonden. Let op! Deze korting geldt alleen in de voorverkoop en voor één entree per Vriend.
 • Zaterdag 22 september 20.15 uur
  Ton Kas – KAKMAKER (reprise)
  Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.
 • Zaterdag 22 september 20.30 uur
  Dennis Rudge en Joy Wielkens – The Mountaintop / Katori Hall
  In haar fantasierijke vertelling ‘The Mountaintop’ voert de jonge zwarte schrijfster Katori Hall ons naar Memphis, Tennessee, op de avond van 3 april 1968. Martin Luther King heeft net de speech van z’n leven gegeven. Hij trekt zich terug in zijn groezelige motelkamer. Buiten stormt het, binnen wacht een mysterieus kamermeisje. Wat begint als een onschuldige flirt, wordt een openhartige ontmoeting, waarin King geconfronteerd wordt met zijn successen en tekortkomingen, met zijn daden en zijn dromen. Een dag later wordt hij vermoord (Toegang: € 18,50)
 • Zondag 23 september 14.30 uur: Unieke Zaken – De Vliegende Gek (6+) (première)
  Unieke Zaken maakt avontuurlijke geest van 1927 voel-, hoor- en zichtbaar.

  (foto: Jan Boeve)

  Unieke Zaken weet met een energieke mix van beweging, beeld, muziek, poppen en tekst het publiek te prikkelen, laten lachen, verbazen en ontroeren. De groep speelde ‘De Vliegende Gek’ in 2015 ruim honderd keer met groot succes en veel plezier in haar theatervrachtwagen op een speelvlak van 2 bij 2 meter. Nu wordt de ruimte gezocht om in het theater stil te staan bij de legendarische eerste non-stopvliegreis over de Atlantische Oceaan, waarbij de avontuurlijke geest van 1927 voel-, hoor- en zichtbaar is. Wij zijn getuige van de speciale openingsmanifestatie van het Charles Lindbergh Museum, met als achtergrondmuziek het originele motorgeronk van de Spirit of St. Louis (Toegang: € 9,50)

 • Woensdag 26 september 20.15 uur
  De Alex Klaasen Revue – Showponies (reprise)
  Uitverkocht. Informeer bij de kassa naar eventueel vrijgekomen plaatsen.
 • Donderdag 27 september 20.15 uur
  De Alex Klaasen Revue – Showponies (reprise)

  (foto: Mark Engelen)

  Dé theaterhit van vorig seizoen is terug! Alex Klaasen steekt met ‘Showponies’ de revue in een nieuw jasje. Samen met o.a. Freek Bartels, Daniel Cornelissen en Jip Smit brengt hij entertainment van het hoogste niveau. Een feelgoodrevue met een staartje, een pop-up-spektakelshow over privacy en de tol van de roem. Een avond vol humor, typetjes en natuurlijk veel liedjes en dans. Met vallen en opstaan. Want een showpony must go on (Toegang: € 35)

 • Vrijdag 28 september 18.00 uur
  Feestelijke afsluiting foto-expositie  ‘De Wereld op je Bord’ – De Wereld op je Kop

  De Wereld op je Kop is de feestelijke afsluiting van de foto-expositie ‘De Wereld op je Bord’ in de Grote Kerk. Vanavond ben je zelf gastheer en -vrouw. Met 300 ‘special guests’, allen Alkmaarders, beleef je een avond vol onverwachte en speelse gebeurtenissen. Centraal staat de maaltijd in ‘de Huiskamer van Alkmaar’. Ontmoet nieuwe mensen en werk samen aan een unieke ervaring. Drie acteurs helpen je via koptelefoons de avond vorm te geven, maar je bepaalt zelf hoe de avond verloopt. Dus, zet die koptelefoon op je kop en kijk om je heen!
  De entreeprijs is inclusief een drankje en driegangenmaaltijd. De maaltijd wordt voorbereid door SOEPP.
  Dit is een project in het kader van 500 jaar Grote Kerk Alkmaar en wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Alkmaar (Rabobank Kickstart Food Program), TAQA Theater De Vest, TAQA Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Alkmaar (Budget Bewonersinitiatieven).

 • Vrijdag 28 september 20.15 uur
  Anne Wil Blankers en Edwin Jonker – Driving Miss Daisy

  (foto: Mark Engelen)

  Het hartverwarmende verhaal van een bijzondere vriendschap tussen een oudere weduwe en haar chauffeur. Wanneer Daisy Werthan, een 72-jarige Joodse weduwe uit Atlanta, haar auto total loss rijdt, besluit haar zoon Boolie dat ze te oud is om nog te rijden. Hij huurt Hoke Colburn in als chauffeur, tot afgrijzen van zijn moeder, die helemaal niet zit te wachten op iemand van een ander geloof en met een andere huidskleur. Anne Wil Blankers, de grande dame van het Nederlandse toneel, speelt Miss Daisy en Edwin Jonker haar chauffeur (Toegang: € 29,50)

 • Zaterdag 29 september 20.15 uur
  Liz Snoijink, Raymonde de Kuyper e.a. – Kunst & Kitsch

  (foto: Lesley Pols)

  Een heerlijke cast en lachkoning Jon van Eerd aan het roer: dat biedt natuurlijk alle ruimte voor een avondje fenomenale comedy. Een voorstelling met onverwachte wendingen. Een toergids van een oersaai landhuis wordt op staande voet ontslagen omdat zij haar rondleidingen voorziet van zelfverzonnen verhalen. Haar chef krijgt last van haar geweten en biedt haar hulp (Toegang: € 27,50)

 • Zaterdag 29 september 20.30 uur: Rudolphi Producties – Het Debuut
  Tarik Moree en Tim Olivier Somer – My dinner with
  Inmiddels niet meer weg te denken uit het theaterlandschap: ‘Het Debuut’ vormt de schakel tussen opleiding en praktijk, makers en publiek, talent en theaters. Jonge theatermakers tonen met lef en scherpzinnigheid hun werk. Rudolphi Producties selecteert de meest aansprekende korte voorstellingen voor u tijdens het ITs Festival (International Theatre Vanavond ziet u Tarik Moree en Tim Olivier Somer in ‘My dinner with’.
  Regisseur André en acteur Wally hebben afgesproken in een sjiek restaurant. Een alledaagse situatie waarin Wally luistert naar André’s tot de verbeelding sprekende ervaringen en gedachten. Ze kijken kritisch naar wat het leven zou kunnen betekenen en geven verschillende visies op wat theater volgens hen is, was en kan zijn (Toegang: € 19)
 • Zondag 30 september 16.00 uur (inleiding om 15.00 uur)
  Nederlandse Bachvereniging – Brandenburgse Concerten
  De ‘Brandenburgse’ concerten behoren, op de Matthäus-Passion na, tot Bachs bekendste werk. De serie van zes concerten kreeg de bijnaam pas in de negentiende eeuw, als verwijzing naar Christian Ludwig von Brandenburg: de Berlijnse keurvorst aan wie Bach de verzameling in 1721 opstuurde als muzikale sollicitatiebrief. De partituur verdween achter slot en grendel en werd pas in 1849 teruggevonden. Een jaar later, een eeuw na Bachs dood, werd de serie voor het eerst uitgegeven.
  In de ‘Brandenburgse concerten’ trakteert Bach verschillende instrumenten op virtuoze solo’s en maakt hij bijzondere combinaties. Zo is er het ‘Zesde Brandenburgs concert’ vol donkere kleureffecten dankzij de inzet van lage strijkers. Of het omvangrijke stralende ‘Eerste concert ‘ met zijn boeiende hoornpartij. Het Tweede stelt extreme eisen aan de virtuositeit van de trompettist. En in het spectaculaire Vijfde voert het klavecimbel het hoogste woord, vooral tijdens de solo in het adembenemende eerste deel (Locatie: Grote Kerk Alkmaar, toegang: € 33,50)

Reacties

Cookieinstellingen