Column van de Dag: De overgang

Foto: Evert-Jan Woudsma

In zijn nieuwe column voor Nieuws.nl richt ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma zijn aandacht op ‘de overgang’: de periode waarin de natuur zich opmaakt voor de herfst, en waarin al mooie elementen van zomer en herfst samenvloeien.

De Overgang (door: Evert-Jan Woudsma)

Af en toe een bui. Volop mist in de vroege ochtend. Alles voelt klam en vochtig aan tot een uur of tien in de ochtend. En in de middag kan het zomaar weer 25 graden zijn. Een beetje zomer een beetje herfst. Tezamen met die typische geur van de eerste verterende bladeren maakt het deze overgang tot een fantastisch tussenseizoen. Het zou wat mij betreft een eigen naam waardig zijn. Iets van Homer of Zerfst?  Ach, nee laten we deze maar gewoon laten zoals het is, er is al genoeg verandering.

Ook de herten worden al onrustig in deze periode

Het is dit jaar wel dubbelop genieten van deze overgang. Na de droogte hebben zich een flink aantal planten hersteld en besloten om nog een keer te gaan bloeien. En dit terwijl de eerste paddenstoelen zich alweer aandienen. Deze laatstgenoemden profiteren vooral van de hoeveel water die er uiteindelijk toch is gevallen. Mooi hé. De hele zomer als een verschrompelde schimmel ondergronds en dan precies op het juiste moment, is daar het vocht! En ja, ze schieten over enkele weken als paddenstoelen uit grond.Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel. Zoals er aan een appelboom appels groeien, groeien er aan de schimmel paddenstoelen, in de meest bijzondere vormen, op de gekste plekken en in waanzinnige kleuren! En ja, in de tijd van de naamgeving (toen er nog geen WI-FI was) kregen deze bijzondere verschijningen ook de meest sprookjesachtige namen of werden vernoemd naar de angsten van de mensen die toen leefden. Want ja, zeg nou zelf, zo’n kring midden in de wei. Dat is het werk van een heks en moet daarom wel een heksenkring zijn. Ik zal straks in de herfst hier een volledige blog aan wijden, er is nog zoveel meer over te vertellen. Terug naar de overgang.

Daar waar de padden en kikkers volop bezig zijn met het vinden van het mooiste plekje, zien we in de lucht de laatste vogels zich verzamelen. En weer zo’n prachtig fenomeen laat zich aanschouwen, de vogeltrek. Als je het hebt over overgang, dan is deze wel heel bijzonder. Een wirwar aan uiterlijke verschijning, jong en oud door elkaar, zich opmakend voor de grote reis. En laat nu precies op dat moment de meeste bessen rijp zijn. En om er zeker van te zijn dat de vogels die bessen vinden, hebben de planten er een mooi kleurtje en een heerlijke geur bij bedacht. Tja, reclame maken voor instandhouding van je soort, met kleur en geur. En daar mogen wij gewoon tussendoor wandelen en van genieten. Ik wens u een prettige overgang!

 

Reacties

Cookieinstellingen