Truckrun ‘gedroomde’ feestdag voor cliënten Prinsenstichting

Gisteren vond voor de zesde keer de Truckrun Zaanstreek plaats, een rondrit met zo’n 135 trucks met als medepassagiers cliënten van de Prinsenstichting, die aan het eind van de middag geen handen meer over hadden na 45 kilometer lang zwaaien naar de duizenden toeschouwers langs de route.

De Truckrun is een jaarlijks terugkerend evenement waaraan nu al 11 jaar circa 135 vrachtwagens deelnemen, met als bijrijders mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Om het jaar zijn het cliënten van de Prinsenstichting uit Purmerend en van de Harteheem uit Heemskerk die mee mogen met de indrukwekkende truckers-stoet. Dit jaar was het dus (voor de 6e keer) de beurt aan de cliënten van de Prinsenstichting.

Al vanaf 10.00 uur verzamelden zich de vrachtwagens rond de Duyvis-fabriek en ZVV Zaandijk aan de Diederik Sonoyweg, wat leidde tot een indrukwekkend staaltje inparkeren om alle deelnemende wagens binnen het terrein te kunnen stallen.Alvorens alle medepassagiers in de trucks plaats te laten nemen waren er eerst nog enkele praktische en officiële momentjes. René Penning, voorzitter van Stichting Globe Truckers, gaf nog even de laatste instructies en zette meteen nog enkele van zijn mede-organisatoren in ’t zonnetje. Ook sprak hij zijn dank uit aan de vele sponsoren die de Truckrun ook financieel weer mogelijk maakten. En dan was er nog even een woordje van de politie die aangaf waar de claxons en toeters, even iets zachter moesten, en waar de truckers ‘helemaal los mochten gaan’

Voorzitter Globetruckers René Penning geeft laatste instructies.

En over dat ‘lòs’-gaan gesproken: nadat alle intens genietende ‘mede-passagiers’ van de Prinsenstichting hun plekje naast de chauffeurs hadden ingenomen (in sommige gevallen een indrukwekkende klus op zichzelf) en na de officiële opening door een enthousiaste burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, ging  het dan ook echt los! Een eindeloos lijkende stoet van motoren, oldimer politiewagens, ziekenauto’s en brandweerwagens met gillende sirenes, gevolgd door 135 onafgebroken claxonnerende trucks zette koers voor de ‘zegetocht’ door de Zaandstreek, de vele buitenlandse bezoekers van de Zaanse Schans nabij de startlocatie in opperste verbazing achter zich latend.

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad tijdens de opening met een van de cliënten van de Prinsenstichting.

Sponsoren en vrijwilligers
Weliswaar is de Truckrun een evenement dat slechts één dag duurt, de organisatie heeft er ongeveer het hele jaar de handen vol aan. Voorzitter René Penning van Stichting Globe Truckers weet daar alles van. “Je hebt te maken met zo’n 135 trucks en even zoveel chauffeurs, tientallen bedrijven die de auto’s ervoor vrijgeven, allerlei vergunningen die geregeld moeten worden. En dan natuurlijk het financiële plaatje. Weliswaar bestaat de stichting volledig uit vrijwilligers, en dat geldt ook voor alle chauffeurs, toch brengt de organisatie van een dergelijk groot evenement de nodige kosten met zich mee”.Vrienden en donateurs
Gelukkig heeft de organisatie enkele goede en vaste sponsoren, waarbij René benadrukt dat in feite alle transportbedrijven die hun trucks beschikbaar stellen moeten worden gezien als sponsoren. Maar daarnaast probeert de stichting ook actief niet alleen extra sponsors te werven, maar ook ‘vrienden’ en donateurs. René Pennings hierover: “Wat we proberen is om mensen zover te krijgen dat ze lid worden van ‘Vrienden van de GlobeTruckers’. Ze betalen dan een jaarlijkse bijdrage van €50,-. Voor dat bedrag ontvangt men dan een gratis warme trui met de opdruk ‘Vrienden van GlobeTruckers’. Ook is het mogelijk om je aan te melden als ‘donateur’’. Dat kan al voor een bedrag van € 15,- per jaar. Ook voor nieuwe donateurs hebben we een welkomstgeschenk in de vorm van een T-shirt met opdruk”.

Volgend jaar is het dus weer de beurt aan de cliënten van Harteheem in Heemskerk. En wat de Truckrun van gisteren betreft: gelukkig hebben we de foto’s nog en heel mooie herinneringen. Stichting Globetruckers BEDANKT!!!     

(klik op de onderstaande foto’s voor een grotere downloadbare versie) 

Reacties

Cookieinstellingen