Column van de Dag: Herfst, het seizoen van de veranderingen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag een nieuwe column op Nieuws.nl van Marga van Koeveringe, iokai-Shiatsutherapeut in het Oude Administratiegebouw in Castricum, waar ook haar praktijk Oprecht & Rechtop is gevestigd.

Herfst, het seizoen van de veranderingen  

Na de uitbundigheid van de zomer trekt de natuur zich terug. De blaadjes vallen van de bomen, boomsappen verspreiden zich trager en trekken zich terug in de wortels.

Dit geldt ook voor ons. De mens is net zo’n bio-logisch wezen. Ook al denken wij dat wij ons niet meer aan het ritme van de natuur hoeven aan te passen vanwege alle techniek om ons heen, ons lichaam is nog steeds van bio-logische aard en reageert op veranderingen in de buitenwereld; zowel onze gecreëerde buitenwereld als de natuur.

 “Wij reageren op de gecreëerde buitenwereld en de natuur”

Opnemen en loslaten
Volgens de Chinese geneeswijze staat in elk seizoen een tweetal organen centraal. In de herfst zijn dat de Longen en de Dikke darm. De longen nemen de nieuwe levensenergie in van het seizoen en de dikke darm laat het overtollige los. Dit geldt voor zowel je fysieke functie als voor je mentale en emotionele functie. Met de emotionele functie bedoel ik de verbondenheid met verdriet en somberheid, maar ook de inspiratie en wijsheid.

“Jouw emotie beïnvloedt jouw lichaam”

Probeer tijdens de herfst te reflecteren. Laat het oude en overbodige los, en behoud  dat wat je wilt voortzetten en uitbreiden. De herfst leent zich er uitstekend voor, want net zoals bij de Longen en de Dikke darm, ben je bezig met dingen te behouden en ook los te laten.
Deze twee organen behoren  Oosters gezien bij het element Metaal. Denk  dan aan  een scherp mes bijvoorbeeld. Het beeld van een mes kan je helpen om de functie beter te begrijpen.

Ruimte voor iets nieuws
Zodra je iets loslaat, maak je ruimte voor iets nieuws. Met loslaten gaat niet alles teloor, want waar je bewust afscheid van neemt gaat op een getransformeerde manier verder. Dat is het mooie van loslaten.
Voel jij je droevig of somber, dan wordt de energie van de Long er meteen door beïnvloed. Deze emoties kunnen je energie blokkeren en putten de Longen uit. Zij veroorzaken een oppervlakkige ademhaling met spanning op de borst.

“Pas je levensstijl aan het seizoen, aan jouw situatie”

De Dikke darm energie wordt beïnvloed door het niet verwerken van gevoelens en emoties. Dit brengt diverse klachten met zich mee. Stel je eens voor wat er gebeurd wanneer je niet opruimt…..

Jouw leven, jouw seizoen
En verkoudheden zijn bijna onvermijdelijk in de herfst. Ver- koud, Ver- koelt wil eigenlijk zeggen dat er teveel kou is binnengedrongen in het lichaam waarbij het lijf moeite heeft om het virus te verslaan. Je kunt jezelf preventief helpen met een eenvoudige tip: Kleed je bewuster aan; wie zei dat vroeger ook alweer?
Kies ook je voeding met zorg uit. Blijf in beweging met Do-in, yoga, Tai Chi. Pas je levensstijl aan naar het seizoen, aan jouw situatie en laat je niet verleiden door alle technische mogelijkheden die de dag kunnen verlengen.

Herstellen
Heb je toch de griep of last van een verkoudheid? Drink dan voldoende warme vloeistoffen zoals groene thee, rozenbottelthee, gemberthee of  bouillon en laat de melkproducten of sinaasappelsap even staan. Neem vooral je rust, want als je dit niet doet komt het later heviger terug. Jezelf de rust geven om te herstellen zorgt op langere termijn voor een sterker immuunsysteem.

Shiatsu werkt met deze meridianen vanuit de Chinese geneeswijze. Shiatsu geeft je zelfherstellend vermogen een boost, ook wanneer je nog niet ziek bent.

De herfst brengt veel moois met zich mee, vergeet vooral niet te genieten!Kijk voor meer informatie op: www.oprechtenrechtop.nl

 

Reacties

Cookieinstellingen