Alkmaarder Hans Dulfer opent kaasmarktseizoen

Hans Dulfer: bel in plaats van sax.
Foto: commons.wikimedia.org

Hans Dulfer is vandaag de eregast van de officiële opening van het kaasmarktseizoen.

Jazzmusicus Dulfer luidt om klokslag 10 uur de bel van de Alkmaarse kaasmarkt en geeft daarmee  het startsein voor het nieuwe kaasmarktseizoen 2015.

Hans Dulfer, woonachtig in Grootschermer en dus sinds de fusie van 1 januari inwoner van Alkmaar, is de bekendste saxofonist van Nederland. Dulfer viert dit jaar zijn 75e verjaardag en het feit dat hij 60 jaar in het vak zit. Dit jubileum wordt gevierd door een reeks van bijzondere concerten in binnen- en buitenland. Na het luiden van de bel krijgt Hans Dulfer een rondleiding over de kaasmarkt en door het waaggebouw.

Zo meteen worden de kaasdragers en iedereen die aan de kaasmarkt is verbonden, samen met Hans Dulfer, ontvangen in de raadzaal van het stadhuis aan de Langestraat. Gastheren zijn burgemeester Piet Bruinooge en kaaswethouder Victor Kloos. Vervolgens gaat het gezelschap in optocht naar het Waagplein.

Eeuwenoud
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt wordt al sinds 1593 op dezelfde traditionele wijze georganiseerd. Jaarlijks komen ruim honderdduizend mensen van over de hele wereld naar Alkmaar om dit unieke evenement van dichtbij te bekijken.

De kaasmarkten vinden wekelijks plaats, vanaf de eerste vrijdag in april tot en met de eerste vrijdag in september. Elke vrijdagochtend van 10 tot 12.30 uur verkopen boeren en fabrikanten de gemaakte kaas aan de handelaren via handjeklap en brengen de kaasdragers de kazen op berries van de Waag naar de vrachtwagens.

De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

 

Reacties

Cookieinstellingen