Egmond Halve Marathon bij ‘code geel’: ‘Dat wordt beulen!’

Voorgaande editie van de Halve Marathon van Egmond: dit keer zwaardere weersomstandigheden
Foto: Wim Meijer Fotografie

Vandaag wordt op het strand en in het duingebied tussen Egmond aan Zee en Castricum voor de 47e keer de Halve Marathon van Egmond georganiseerd.

Maar liefst 18000 hardlopers verschijnen aan de start op de Boulevard voor een race, die door de weersomstandigheden wel een heel zwaar kan worden. De temperaturen zullen het probleem niet zijn. Met zo’n verwachte 8 graden zou je kunnen spreken van een ‘warme’ Egmond-editie. De wind daarentegen zal vermoedelijk aantrekken tot kracht 7 en het KNMI geeft code geel af in verband met windstoten die kunnen oplopen tot 90 kilometer per uur. Tel daar dan nog een aantal regenbuien bij op en je weet dat het vandaag een kwestie van ‘afzien’ wordt.

Regen en wind: Nederlanders in het voordeel
Toch is lang niet iedereen daar ongelukkig mee. Onder de toplopers wordt er verschillend over gedacht. Zo kunnen de Nederlanders wel eens in het voordeel kunnen zijn ten opzichte van de altijd snelle Kenianen en Ethiopiërs, die ‘van huis uit’ dit soort weer niet echt gewend zijn. Zet daar ‘onze jongens’ zoals Michel Butter en Edwin de Vries tegenover: die wónen bijna op het strand.

Trainingsmaatjes Michel Butter en Edwin de Vries tijdens de laatste meters in Egmond vorig jaar.

Michel Butter gaat weer voor Top-10
Michel Butter kijkt dan ook uit naar de wedstrijd van vandaag. Voor de in Beverwijk geboren en in Castricum wonende atleet wordt het de 11e keer dat hij in Egmond aan de start verschijn.

“Ik ben al 10 keer in de top 10 geëindigd, dat zal ook nu een doel zijn. En als eerste Nederlander eindigen is ook een doel op zich. Het is fantastisch dat we over Camping Bakkum lopen, vlakbij mijn huis, met een juichzone. Dan wil ik er hier ook bij zitten”, aldus Butter tijdens de persconferentie afgelopen vrijdag in Hotel Golfzang. Over de omstandigheden zei hij het volgende: “Ik kom uit de buurt en ik ken het strand goed. Met de wind in de rug zal het een snelle wedstrijd worden, van mij mag de wind meer uit het westen komen.

Deel je race goed in!
Voor de vele recreatieve lopers, die het bij zware weersomstandigheden vaak veel zwaarder hebben dan de professionele lopers (alleen al omdat ze er veel langer over doen en daardoor veel lang aan de barre weersomstandigheden worden blootgesteld) gaf Butter nog een advies: “Deel de race goed in: bij Camping Bakkum begint het pas. Hopelijk dan met zijwind naar huis.”

Naast Butter staan er nog meer Nederlandse toppers aan de start, zoals Khalid Choukoud, Ronald Schröer en Edwin de Vries. Voor de overwinning maken Gideon Kipketer en Ayele Abshero de meeste kans. Voor de winst bij de vrouwen is de Keniaanse Jackline Chepngeno de grootste kanshebster.

Wedstrijd live te volgen bij mediapartner NH
De NN Egmond Halve Marathon is zondag van 12.00 tot 14.30 uur op televisie live te volgen via NH Sport. NH Sport zendt op zaterdag een samenvatting van de strandrace uit. Beide evenementen zijn op de radio live te volgen via Radio 80. Op zondagavond is tevens een samenvatting van de NN Egmond Halve Marathon (wedstrijd) te zien bij NOS Studio Sport.

Reacties