Beperking vrijstelling niet onrechtmatig

Mercedes uit 1987 geen vrijstelling.
Foto: commons.wikimedia.org

De rechtbank heeft in een proefprocedure geoordeeld dat de beperking van de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers niet onrechtmatig is.

Per 1 januari 2014 is de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor diesel-oldtimers die korter dan 40 jaar in gebruik zijn, afgeschaft. Rechtbank Noord-Holland oordeelt nu in een proefprocedure over deze afschaffing dat die niet in strijd is met het internationaal recht of dat van de Europese Unie. Aan een eerder toegekende vrijstelling kan de oldtimerbezitter volgens de rechtbank niet het vertrouwen ontlenen dat deze nooit zou worden ingetrokken.

De zaak betrof de eigenaar, sinds 2012, van een dieselauto met bouwjaar 1987. In september 2013 kreeg hij een kennisgeving vrijstelling motorrijtuigenbelasting, waarin is aangegeven dat de wagen met ingang van 19 januari 2013 in aanmerking komt voor een vrijstelling.

Wijziging

De pret was snel over. Want in december 2013 heeft eiser een informatiebrief ontvangen over de wijziging van de wet- en regelgeving voor de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers per 1 januari 2014. Alleen nog motorrijtuigen die (langer dan) 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen, worden vrijgesteld.

De boze dieselaar betaalde mokkend € 460 motorrijtuigenbelasting voor het tijdvak 19 januari tot en met 18 april 2014. Hij tekende direct bezwaar aan en sleepte tenslotte de motorrijtuigenbelastingdienst voor de rechter.

Reacties

Cookieinstellingen