Eerlijk winkelen morgen en met app

Eerlijk kopen in de Langestraat.
Foto: Fotostudio Wick Natzijl

World Fairtrade Day is morgen (9 mei). Bij uitstek een dag om op zoek te gaan naar eerlijke koffie, thee of wijn, of bananen, mango’s en noten. Dit kan ook door gebruik te maken van de Eerlijk winkelen app.

De bezitter van een smartphone krijgt, op basis van de GPS-positie, in een mum van tijd een overzicht van ‘eerlijke winkels’ in Alkmaar  die biologisch of tweedehands verkopen. Met de filtermogelijkheid kan gericht worden gezocht naar adressen met kleding, cadeaus of eten en drinken.

Want ook horecagelegenheden, zoals koffiewinkeltjes en lunchrooms, zijn opgenomen in de app. Tegenwoordig zijn bij alle supermarkten artikelen te koop van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden die een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten en betere werk- en levensomstandigheden hebben. Fairtrade draagt bovendien bij aan een gezond milieu.

Al sinds 2010 is Alkmaar officieel fairtrade gemeente. Een groot aantal winkels en verschillende bedrijven en organisaties doen mee. Doel is dat iedere inwoner elke dag tenminste een product aanschaft waaraan niet de reuk van uitbuiting of kinderarbeid kleeft. Artikelen met een keurmerk van onder andere Max Havelaar, UTZ Cerfified en Trade voldoen daaraan.

De Eerlijk winkelen app is geschikt voor IOs en Android-besturingssystemen en is gratis te downloaden:

Download voor IOs (Apple Store)
https://itunes.apple.com/nl/app/eerlijkwinkelen/id955135817?mt=8

Download voor Android (Google Play)
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.eerlijkwinkelen.android.

 

Reacties

Cookieinstellingen