Grens 500 kilometer geldt voor meer wagens

500 kilometer voor alle auto's, niet per wagen.
500 kilometer voor alle auto's, niet per wagen.
Foto: eigen foto

​De grens van 500 kilometer op kalenderjaarbasis wordt niet vastgesteld per personenauto, maar gaat over het privégebruik van alle in dat jaar ter beschikking gestelde personenauto’s. Dat heeft de rechtbank bepaald.

In een kalenderjaar heeft een werkgever achtereenvolgens een auto met een 25- en een auto met een nul-procentbijtelling aan zijn werknemer ter beschikking gesteld. Deze werknemer heeft voor de eerste auto een rittenadministratie bijgehouden. Zijn werkgever heeft in deze periode de bijtelling privégebruik auto op het loon achterwege gelaten. Voor de andere auto heeft de werknemer geen rittenadministratie bijgehouden. De belastingdienst heeft een naheffingsaanslag loonheffingen opgelegd voor de periode dat aan de werknemer de auto met een 25-procentbijtelling ter beschikking was gesteld.

De werknemer heeft niet overtuigend aangetoond dat hij met beide auto’s op kalenderjaarbasis minder dan 500 kilometer privé heeft gereden. Dat hij voor de eerste auto een sluitende kilometeradministratie heeft is onvoldoende. De grens van 500 kilometer op kalenderjaarbasis wordt niet vastgesteld per personenauto, maar gaat over het privégebruik van alle in dat jaar ter beschikking gestelde personenauto’s.

Een bijtelling van nul procent op het loon door de werkgever is niet gelijk te stellen aan rijden met een eigen auto door de werknemer zonder enige bijtelling. De naheffingsaanslag is terecht en voor het juiste bedrag opgelegd.

 

Cookieinstellingen