Groot Alkmaar krijgt vorm

Nieuwe borden voor "Groot Alkmaar'.
Foto: cdn.nieuws.nl

Groot Alkmaar krijgt vorm. De dorpen van de, op 1 januari ingelijfde gemeenten Schermer en Graft-De Rijp krijgen allemaal plaatsnaamborden met daaronder ‘Gem. Alkmaar’. In blauw.

Oudorp was gisteren echter nog een ‘witte raaf’. Geen nood, aldus communicatieadviseur Sandra Notten van de gemeente Alkmaar. “Alles wordt uniform. De borden op de grote foto vervangen de witte van voorheen. Het duurt nog een aantal weken voordat ze alle klaar zijn. ” Ook Oudorp wordt dus blauw (zie tweede rij van links, in het midden).

 

Wit wordt ook in Oudorp blauw.

Wit wordt ook in Oudorp blauw.

De druiven waren desondanks zuur, de afgelopen dagen op sociale media. Daar werd alweer gemord over de vermeende achterstandspositie. Het witte bord is koren op de molen van de ‘echte’ Oudorpers, die er nog steeds vreselijk de pest over in hebben dat hun mooie dorp bij de gemeentelijke herindeling van 1 oktober 1972 werd geplakt aan die almaar uitdijende Kaasstad.

Terwijl Oudorp, vóór Alkmaar in 1254 zijn stadsrechten kreeg, belangrijker was. Al ver voor het jaar 900 – Alkmaar bestond uit niet meer dan een paar boerderijen en vissershutten – was er al een buurtschap die destijds nog Aldenthorf en later Oudthorp heette. De, met kinderkopjes geplaveide Munnikenweg, waaraan de kastelen Middelburg en Nieuwburg (contouren aanwezig in het beschermde weidegebied Oudorperhout) lagen, herinnert nog aan die mooie tijden voor Oudorp.

 

Reacties

Cookieinstellingen