Alkmaar Ontzet 2021 mix van traditioneel en ONTZETtend anders

Foto: Wim Meijer Fotografie

Dit jaar geen optochten, polstokverspringen, muziekspektakels of zuurkoolmaaltijd.

De 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet heeft de afgelopen weken alle programmaonderdelen opnieuw langs de lat van de huidige én verwachte coronamaatregelen gelegd en met pijn in het hart besloten een aantal evenementen tijdens Alkmaar ontzet niet of aangepast door te laten gaan.

Door de huidige coronaontwikkelingen heeft de Vereeniging haar programma heroverwogen. Voor alle programmaonderdelen is zorgvuldig gekeken naar de risico’s en de mogelijkheden. Daarbij waren zowel de huidige als de verwachte, mogelijk versoepelde, maatregelen leidend. In samenspraak met de gemeente heeft het bestuur van de Vereeniging nu besloten een aantal programmaonderdelen toch te annuleren. Het gaat onder andere om de drie grote optochten, het polsstokverspringtoernooi, de muziekspektakels en de zuurkoolmaaltijd voor de leden op het Canadaplein.

Toegangscontroles passen niet bij Alkmaar Ontzet
Tijdens de laatste persconferentie van de overheid werd aangekondigd dat 20 september mogelijk de 1,5 meter maatregel wordt losgelaten, maar het voorschrift ‘toegangscontroles bij bijeenkomsten met meer dan 75 personen’ is helaas Alkmaar Ontzet’s Waterloo voor de eerder genoemde programmaonderdelen. Het zou betekenen dat alle locaties waar de evenementen plaatsvinden met hekken afgezet moeten worden. Met minimaal 8 grote evenementen alleen al op 8 oktober is dat voor de Vereeniging niet te organiseren. “Maar wat belangrijker voor ons is”, zegt Frits Westerkamp, voorzitter van de Vereeniging “dat deze maatregelen niet alleen het vrije bewegen tussen de evenementen ontmoedigen, maar ook het ontmoeten van oude en nieuwe vrienden. Dat haalt de ziel van Alkmaar Ontzet uit de viering.”

Te optimistisch?
In mei was het bestuur optimistisch door toen een traditionele viering aan te kondigen. Volgens Westerkamp heeft de voorbereiding voor een traditionele viering veel tijd nodig en was het in mei echt een ja- of nee- moment. Daarnaast waren de coronaontwikkelingen in die periode bijzonder gunstig en de vooruitzichten positief. Een ‘ja’ dus.

2021 een mix van traditioneel én ONTZETtend anders
“Natuurlijk begrijpen we de teleurstelling dat we de optochten, de muziekspektakels en de zuurkoolmaaltijd alsnog annuleren, maar laten we vooral niet vergeten dat een groot aantal evenementen wel gewoon doorgaat”, zegt Westerkamp. Het gaat om de ontzetwandeling, de kunstroute, de ouderentraktatie, de ontzetrede, de kranslegging en de herdenking, én natuurlijk de ongekend succesvolle Ontzetbox voor de schoolmaaltijd. Die onderdelen gaan ONTZETtend door. Net als vorig jaar. Daarnaast wordt er door het bestuur keihard gewerkt om haar leden opnieuw een Ontzettas te kunnen overhandigen. Als dat lukt, dan beloofd dat echt weer een collectors’ item te worden. Houd dus vooral de website en socials in de gaten, daar kun je alle ontwikkelingen én winacties op volgen. Westerkamp vult aan: “Ik denk dat we veel Alkmaarders ONTZETtend blij maken met de aankondiging dat de online pubquiz terug is op het programma! Wij zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat Alkmaar Ontzet ondanks deze beslissing een feest wordt dat de Alkmaarders met elkaar verbindt.”

Reacties

Cookieinstellingen