Alkmaars Goud Proefkaas 2021 zaterdag 27 november uitgedeeld in Clusius College

Foto: Aangeleverd

De tweede batch met als naam Alkmaars Goud Proefkaas 2021 wordt op zaterdag 27 november uitgedeeld aan alle deelnemers en certificaathouders. Het uitreiken van de kaas vindt plaat in het Atrium van het Clusius College, aan de Drechterwaard 10 in Alkmaar.

Nieuw recept

Bij het samenstellen van het recept van dit jaar is zoveel mogelijk rekening gehouden met de uitkomsten van de gehouden online enquête, die door veel deelnemers werd ingevuld na het uitdelen van de proefkaas van vorig jaar. Ook dit jaar is het weer mogelijk om het recept 2021online te beoordelen. Zo werkt Alkmaar toe naar een eerste eigen Alkmaarse kaas die in 2023 op de markt komt.

  • Evenement:  Uitdelen Alkmaars Goud Proefkaas 2021
  • Datum: Zaterdag 27 november
  • Tijd: Tussen 09.30 en 14.00 uur (tijdsloten van 30 minuten)
  • Locatie: Clusius College Alkmaar

Alkmaars Goud Proefkaas 2021
De kaas wordt voorlopig uitgedeeld onder de naam ‘Alkmaars Goud Proefkaas 2021’. Het woordje proefkaas gaat er pas af als de Alkmaarders vinden dat het de naam ALKMAARS GOUD verdient. Dat wordt dus nog een jaartje proeven, beoordelen en verbeteren.

De ontwikkeling van Alkmaars Goud kaas
Testen, testen, testen….
De ontwikkeling van het recept van Alkmaarsgoud is na de zomervakantie van dit jaar weer door de studenten en docenten van het Clusius College hervat. Tweemaal in de maand wordt op de kaasmakerij van Jan Uitentuis vier proefkazen gemaakt. De gemaakte kazen gaan een dag later naar fort Zuidwijkermeer om te worden gepekeld en bij de juiste temperatuur en vochtgehalte te rijpen. Na 2 weken wordt een kaas door de studenten onderzocht op: vetgehalte, drogestof gehalte, zoutgehalte en zuurtegraad. Alle gegevens worden nauwkeurig in een spreadsheetprogramma geregistreerd. Deze gegevens zijn later nodig bij de organoleptische keuring van de kaas.

Proeven en keuren
Maandelijks kwam een team van 10 topkaasproevers en deskundigen bij elkaar om de kazen te keuren. Dat gaat met een zogenaamde kaasboor, waarbij een dunne ‘wortel’ kaas uit de kaas wordt gehaald en waarvan het gat weer afgedicht wordt met de onderzijde van de boring. Op die manier kan goed geproefd worden hoe de kaas zich ontwikkeld. Soms bleek een kaas na 4 maanden niet zo geweldig, waarna deze na 6 of 8 maanden toch veel beter op smaak werd. De zoektocht is dus nog niet ten einde. De proefkaas van dit jaar is 6 maanden oud.

Stapje voor stapje naar einddoel!
Na twee jaar wordt langzaam duidelijk welk zuursel we uiteindelijk voor de definitieve kaas willen gaan gebruiken. Het zuursel bepaalt namelijk voor een heel groot gedeelte de smaak en de geur van de kaas. Het is een langdurig traject om het definitieve recept voor Alkmaars Goud Kaas samen te stellen en dat was vooraf bekend. Maar stapje voor stapje komen we zo dichter bij het einddoel.

Zie voor meer info ook: www.alkmaarsgoud.nl of https://www.facebook.com/Alkmaars-Goud-325892811438774.

Cookieinstellingen