Kunstkabinet geschonken aan Stedelijk

Foto: Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar heeft onlangs een bijzonder geschenk ontvangen: een indrukwekkend kunstkabinet uit circa 1680 dat is vervaardigd door Pierre Gole, hofleverancier van Zonnekoning Lodewijk XIV.

Het kostbare meubel is onverwacht geschonken door een verzamelaarsechtpaar, dat in Stedelijk Museum Alkmaar de ideale bestemming zag voor dit pronkstuk.

Het kostbare meubel.
Het kostbare meubel.

 

Bergen en Versailles Pierre Gole (1620 – 1684) werd geboren nabij Alkmaar in Bergen (Noord-Holland) als Pieter Goolen, maar het grootste deel van zijn leven bracht hij door in Parijs. Hij werd opgeleid tot meubelmaker en schopte het tot ‘meestermeubelmaker in ebben van de Koning’.

Architect

Zijn contact met het Franse hof dankte hij waarschijnlijk aan zijn zwager Jean Marot, architect van Lodewijk XIV en vader van de beroemde ontwerper Daniel Marot. Gole leverde honderden tafels en kabinetten voor Versailles en andere koninklijke paleizen. Zijn werk is te herkennen aan het schitterende inlegwerk; meestal bloemmotieven in exotische houtsoorten of metalen op een ebbenhouten ondergrond. Goles schoonzoon was de bekende meubelmaker André-Charles Boulle.

Het geschonken kunstkabinet met uitbundige bloemmotieven is gemaakt uit ebbenhout, ingelegd met diverse (fruit-)houtsoorten, tin en messing. “Het museum is zeer trots op en dankbaar voor deze mooie aanwinst. Een schenking van deze kwaliteit is zeldzaam en van groot belang voor de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar”, aldus een woordvoerster.

Het ‘Pierre Gole kabinet’ pronkt in de Gouden Eeuw-zaal, waar naast topstukken van zeventiende-eeuwse schilderkunst ook een collectie pronkzilver en zeventiende-eeuws glaswerk te zien is.

Het museum aan het Canadaplein is vandaag gesloten, maar verder geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.

 

Reacties

Cookieinstellingen