Sjoerd Kuyper in Grote Kerk

De Grote Kerk.
Foto: www.commons.wikimedia.org

‘De slanke ziel’ is de titel van de vijftiende Van Foreest Publiekslezing in de Grote Kerk in Alkmaar. Sjoerd Kuyper, schrijver van onder meer het verfilmde jeugdboek Het zakmes, is de spreker op 15 maart.

Pieter van Foreest (1521-1597) was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij behandelde armen gratis, en zag het belang in van de volksgezondheid. In de naar hem genoemde jaarlijkse lezingen behandelt een wetenschapper of auteur een onderwerp dat raakt aan zowel de samenleving, de gezondheidszorg als de cultuur.

Sjoerd Kuyper.
Sjoerd Kuyper.

Amsterdammer Kuyper (1952) is naast Het zakmes bekend van de jeugdroman Hotel De Grote L, Hallo Wereld (een lied voor Kinderen voor Kinderen) maar ook bundels met verhalen en gedichten voor volwassenen.

Artiance

De  Grote of Sint Laurenskerk is op dinsdag 15 maart open vanaf 19.30 uur. Adrie Steenhoek bespeelt tot 20 uur het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Om 20.05 uur, na een kort welkomstwoord van het comité Van Foreest Publiekslezing, treedt regionaal jeugdorkest Artiance op. Kuypers lezing begin om 20.35 uur.

De toegang is gratis maar aanmelden is verplicht. Dat kan vanaf 2 februari via de websitehttp://www.inholland.nl/Over+Inholland/Nieuws+en+Agenda/Agenda/Van+Foreest/. In maart krijgen bezoekers hun toegangsbewijs in de vorm van een programmaboekje toegestuurd.

De Grote of Sint Laurenskerk is  gewijd aan een van de belangrijkste martelaren van het christendom, en gebouwd tussen 1470 en 1520 met natuursteen uit Brabant en Bentheim. Het is een basiliek in de stijl van de Brabantse gotiek. De hoogte van het gebouw is 35 meter, het kruis meet 85 bij 56 meter.

Binnen treft men  twee wereldberoemde orgels aan. Het Koororgel of Van Covelensorgel, genoemd naar bouwer Jan van Covelens (1470-circa 1532) is het oudste, nog bespeelbare orgel van Nederland.  In 2011 was het 500 jaar geleden dat dit meesterwerk tegen de noordelijke muur van de kerk werd geplaatst.

Restauratie

Het Van Hagerbeer/Schnitger- of grote orgel werd in 1645 voltooid. Laatste bouwer was Jacobus Caltus van Hagerbeer. Van 1723 tot 1725 was Frans Caspar Schnitger verantwoordelijk voor de restauratie en uitbreiding. ’s Zomers worden ze beide intensief bespeeld, bijvoorbeeld tijdens  het Orgelfestival.

De restauratie van binnen- en buitenzijde die in 1996 werd afgerond, luidde een nieuw tijdperk in. De kerk is een centrum voor kunst, cultuur en maatschappelijke activiteiten geworden. Met een vlakke vloer van 2500 vierkante meter, geheel voorzien van verwarming  en volledig toegankelijk voor invaliden.  Zodoende is het een geschikte ambiance voor beurzen, kerstmarkt, concerten, lezingen, huwelijken en tentoonstellingen.

Pieter van Foreest.
Pieter van Foreest.

 

Reacties

Cookieinstellingen