Historische begraafplaats Duin & Bosch opgeknapt

Foto: Wim Meijer Fotografie

CASTRICUM – Vlakbij Castricum en bezoekerscentrum De Hoep ligt een rijksmonument: de historische begraafplaats Duin & Bosch. Deze heeft PWN, in samenspraak met Stichting Werkgroep Oud Castricum en Stichting Alkmaardermeer en omgeving, onlangs opgeknapt en weer in ere hersteld.

(bron: PWN)

Wie liggen hier begraven?
Tussen 1909 en 1963 werden op deze bijzondere plek mensen begraven van het naastgelegen Provinciaal Ziekenhuis Duin en Bosch, een psychiatrische inrichting. Zo’n 1800 overledenen hebben hier een laatste rustplaats gekregen: patiënten, personeelsleden en hun gezinsleden. Mensen leefden in die tijd in standsverschillen en werden dan ook op de begraafplaats in verschillende klassen, zones op het terrein, begraven. De eerste klasse was bestemd voor hoofdbeambten en beambten, de tweede klasse voor het overige personeel. Alleen personeelsleden die intern wonend waren of in een dienstwoning woonden en hun inwonende gezinsleden, waaronder ook kinderen, konden hier worden begraven. De derde klasse was voor patiënten.

Jan Willem Jacobi
De eerste geneesheer-directeur, Jan Willem Jacobi, en zijn jong overleden zoon liggen hier ook begraven. Het graf van Jacobi is gemakkelijk te herkennen aan de korte obelisk (hoge grafzuil). Het graf van zijn zoon ligt daarachter. Op de begraafplaats was een algemeen en een rooms-katholiek deel. Het katholieke gedeelte, dat één vierde van het terrein beslaat, is nog steeds te herkennen aan een kleine heuvel: de calvarieberg. Hierop stond vroeger een kruis met Jezus.

In verval
De begraafplaats werd in de jaren zestig van de vorige eeuw gesloten en raakte daarna in verval. De grond en daarmee de paden verzakten, én het historische kruis op de kleine calvarieberg in het Roomskatholieke gedeelte is in de loop van de tijd vernield en verloren gegaan. Sinds 2018 is de begraafplaats in beheer van PWN en samen met aannemer Fa. A. Sneekes & Zn. / Vermaire Breezand is de begraafplaats onlangs opgeknapt en weer in ere hersteld. Boswachter Dirk Glorie: De begraafplaats is een prachtig stukje cultureel erfgoed in ons duingebied. Het is echt een unieke plek. Gelukkig hebben we nu met deze werkzaamheden de cultuurhistorische waarde én de natuurwaarde van dit rijksmonument kunnen behouden.

Hoe is de begraafplaats weer in ere hersteld?
Het kruis op de calvarieberg was lange tijd afwezig, maar is nu weer teruggekeerd. Begin 2023 werd in België namelijk eenzelfde kruis gevonden, aangekocht en opgeknapt. Dit kruis is nu weer te bewonderen op de calvarieberg. Verder zijn na grondig tuinhistorisch onderzoek zogenaamde zuilhaagbeuken geplaatst die qua vorm identiek zijn aan de iepen die hier vroeger hebben gestaan. Alle vernieuwde paden zijn recht gemaakt en half-verhard. Hierdoor zijn ze beter toegankelijk geworden en kunnen ook mindervaliden gemakkelijk de begraafplaats betreden. In de keuze van materialen is er gekozen voor duurzame materialen. Zo is voor de verharding van de paden gekozen voor een duurzaam gewonnen grondstof die lang meegaat, en wordt het vrijgekomen zand van de werkzaamheden op andere plekken in het duingebied gebruikt voor onderhoud van bijvoorbeeld paden.

Neem een kijkje
De begraafplaats is op 5 minuten loopafstand vanaf bezoekerscentrum De Hoep. Zodra het bezoekerscentrum weer opent op 20 april, organiseert PWN geregeld excursies met een boswachter. Ook naar de begraafplaats. Tijdens deze excursie vertelt de boswachter u van alles over deze bijzondere plek. Houd onze website in de gaten voor de eerstvolgende excursie: www.pwn.nl/eropuit.

Cookieinstellingen