Politie wil ‘inbraaksleutels’ niet

Hier werd een bos sleutels gevonden.
Foto: eigen foto

De politie in Alkmaar heeft geweigerd een gevonden bos sleutels, mogelijk afkomstig van de inbraakgolf in Oudorp eind 2014, aan te nemen. De eerlijke vindster werd naar het stadskantoor afgeschoven.

De vrouw wandelde op oudejaarsdag met haar hond in de Oudorperhout, aan de zijde van de Munnikenweg. In het gras zag ze een grote bos met sleutels, waaronder autosleutels, liggen. Ze wist dat Oudorp kort ervoor voor de zoveelste keer was getroffen door een reeks inbraken (zie ons bericht van 31 december), waarbij ook auto’s zijn weggenomen. Een van de misdrijven had nota bene plaats om 5 uur op diezelfde ochtend, in de nabijgelegen Marestraat.

Veertien dagen eerder had een rechercheur haar op dezelfde plek nog aangesproken en gevraagd of ze iets gezien of gehoord had, in verband met een eerdere serie woninginbraken. Daarom raakte ze de sleutelbos niet aan, maar gebruikt een plastic zakje om hem op te pakken en zo naar het politiebureau te brengen.

Verbijstering

Daar vertelde ze van haar wederwaardigheden, maar werd tot haar verbijstering afgewimpeld. ‘De politie neemt geen gevonden voorwerpen meer aan. Gaat u maar naar de gemeente’, was de boodschap. In plaats van dit voor zoete koek te slikken, nam ze via haar broer – die via het algemene politienummer 0900-8844 hetzelfde riedeltje te horen had gekregen – contact op met alkmaar.nieuws.nl.

Die legde vanmorgen de volgende vragen voor aan de persvoorlichter van de politie: ‘Hoe kan het dat agenten tijdens de buurtonderzoeken in onder meer de Marestraat vragen aan omwonenden van de getroffen woningen om alle opmerkelijke feiten direct te melden en een mogelijk spoor wordt afgewimpeld?’, ‘Wil de politie de sleutelbos alsnog innemen in verband met het onderzoek naar de inbraken?’

De woordvoerster steekt aanvankelijk het standaardantwoord af: ‘De politie neemt al twee jaar geen gevonden voorwerpen meer aan. We kunnen hier niets mee’. Pas als ze doorheeft dat dit zal worden gebruikt voor een artikel, zegt ze: ‘In dit verband had de bos misschien toch moeten worden aangenomen. Ik zal binnen het korps navraag doen en u mogelijk terugbellen’. We wachten het af.

Kaart van Oudorperhout. Onder Munnikenweg.
Kaart van Oudorperhout. Onder Munnikenweg.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen