‘Handhavers hebben correct gehandeld’

Video toont 'handhavingsbeleid' in Alkmaar.
Foto: rtvnh.nl

De Alkmaarse handhavers die de bezittingen van een dakloze hebben ‘opgeruimd’, hebben correct gehandeld. Burgemeester Piet Bruinooge: “De man verzamelt obsessief vuilnis, is agressief en zorgt voor overlast.”

De gemeente Alkmaar heeft naar aanleiding van videobeelden die via social media zijn verspreid over de geüniformeerde vuilverwijderaars – zie onze berichtgeving van vanmorgen – een onderzoek ingesteld. Op basis van deze feiten concludeert de gemeente dat de handhavers volgens afspraak en juist hebben gehandeld.

Met dank aan RTVNH hier nog eens de video: http://www.rtvnh.nl/nieuws/160708/handhavers-bestelen-zwerver-van-laatste-bezittingen-video.

“Wij betreuren alle commotie die is ontstaan”, aldus Bruinooge. “Onze handhavers hebben deze week volgens gemaakte afspraken ondersteund bij de opruiming van door de man verzameld vuilnis.”

De persoon in kwestie zwerft al vanaf ongeveer 2000 in en rondom winkelcentrum De Mare en zorgt daar, aldus de burgemeester, regelmatig voor overlast. Hij is bekend bij meerdere instanties en krijgt professionele hulp aangeboden.

“De man verzamelt al jaren vuilnis uit containers die bij De Mare staan en spreekt bezoekers van het winkelcentrum aan. De laatste tijd wordt het verzamelen obsessiever en wordt hij steeds agressiever. Hij draagt een mes bij zich en heeft daar mensen meermalen mee bedreigd. Ook verbaal is hij agressief. De man heeft meerdere gebiedsverboden, waaronder in De Mare en een supermarkt. Een aantal keren heeft de politie hem bekeurd, omdat hij die verboden aan zijn laars lapte.”

Verrot

“Deze week kwam er een melding bij stadstoezicht dat de man wederom veel afval had verzameld uit de containers bij De Mare, zeker 700 kilogram, waaronder verrotte etenswaren, fietswrakken, kapotte stoelen en ander restmateriaal. Dit afval levert een gevaar op voor de volksgezondheid. Er zijn ook ratten gesignaleerd bij de spullen die gisteren zijn weggegooid.”

“Stadstoezicht is daarop naar De Mare gegaan en heeft geïnspecteerd waar het door de wijkagent gesignaleerde afval stond. Vervolgens is Stadswerk ingeschakeld om het afval af te voeren. De verspreide videobeelden tonen een deel van het opruimen van al het genoemde afval bij het Europaplein, waaronder een wrakfiets volgepakt met tassen met etensresten en afval.”

 

 

Reacties

Cookieinstellingen