Meer hennepkwekerijen opgerold in Alkmaar

02 feb 2015, 12:33 Nieuws
cannabis ruderalis male plant
commons.wikimedia.org
32 hennepplantages zijn in 2014 opgerold in Alkmaar, meer dan in 2013. Energienetwerkbeheerder Liander constateert in zijn hele werkgebied een stijging van het aantal ontdekte wiethokken en het aantal gestolen kilowatturen stroom.
4.676 hennepkwekerijen, waar sprake was van energiediefstal, zijn vorig jaar opgerold in het hele land. Dat zijn iets minder tuintjes dan in 2013,maar daar staat tegenover dat er meer energie is gejat; van 140 miljoen kWh in 2013 naar 147 miljoen kWh in 2014.
“Daaruit is af te leiden, dat de productie van een gemiddelde hennepkwekerij is toegenomen en dat de handel verder uitdijt“, aldus de woordvoerder van Netbeheer Nederland, die de cijfers vandaag bekend maakte namens alle regionale energienetbeheerders.
Zijn vrouwelijke collega bij Liander schetst een afwijkend beeld voor het werkgebied, dat naast Noord-Holland ook Flevoland, Gelderland en grote delen van Zuid-Holland en Friesland omvat. “Wij zien in 2014 zowel een stijging van het aantal opgerolde kwekerijen als van de gestolen kWh’s.” In Alkmaar gingen vorig jaar 32 tuintjes voor de bijl, tegen 25 in 2013.
De oorzaak daarvan is volgens haar: “Veel meer meldingen via Meld misdaad anoniem.“ Mensen die het zat waren om in een buurt te wonen waar wiet wordt gekweekt, waren voorheen bang voor represailles als ze de politie belden. Nu kunnen ze dat doen zonder hun naam te te noemen. “Steeds vaker worden hennepplantages gevonden in modale woonhuizen. Dit gaat gepaard met directe veiligheidsrisico’s voor de omwonenden vanwege de verhoogde kans op brand.”
Geurkaart
“Hennepkwekerijen veroorzaken bovendien grote veiligheidsrisico’s. Regelmatig ontstaan branden als gevolg van ondeskundig aangelegde installaties. De netbeheerders doen er om die reden alles aan om energiediefstal tegen te gaan.” Liander bijvoorbeeld stuur, na een henneprooiactie, aan de omwonenden van de desbetreffende woning een hennepgeurkaart. “Zodat mensen weten hoe het ruikt en aan de bel kunnen trekken.”
Bovendien is er grote aandacht in regionale en lokale media voor de drugshandel en de gevolgen ervan voor de mensen die, bijvoorbeeld uit geldgebrek, hun huis dan wel een aantal kamers voor de teelt ter beschikking stellen aan de drugsorganisatie. Deze katvangers lopen bij ontdekking kans op een strafrechtelijke veroordeling (cel, onbetaalde arbeid), ontneming van hun criminele winst en niet in de laatste plaats op een bestuursrechtelijke maatregel: ze worden hun huis uit gezet.
Naar schatting pikken de hennekwekers in totaal jaarlijks bijna een miljard kWh. Dat is evenveel energie als alle huishoudens in de stad Den Haag in een jaar verbruiken. Daarom pleit Netbeheer Nederland voor de invoering van een fraudevergoeding en legitimatieplicht bij het aangaan van een contract om energiediefstal tegen te gaan.
Schade
De fraudevergoeding moet ervoor zorgen dat een energiedief evenveel voor zijn energie betaalt als een gewone consument. De legitimatieplicht maakt het makkelijker om de schade van energiediefstal te verhalen op de echte contractant.
“Deze maatregelen zijn essentieel om energiediefstal in Nederland onaantrekkelijker te maken”, zegt Peter Jans-Rat, voorzitter van het platform energiediefstal van Netbeheer Nederland. “Hiermee zijn we samen met politie en justitie beter in staat om het aantal onveilige situaties omlaag te brengen.”
De marktwaarde van de gestolen energie bedraagt bijna 200 miljoen euro. Hiervan is 70 miljoen euro het nettoverlies van de netbeheerders dat deels aan de consument en deels aan grootverbruikers wordt doorberekend. Per huishoudens betekent dit dat zij elk jaar drie3 euro meebetalen aan deze vorm van energiediefstal. In de overige 130 miljoen euro zit onder meer misgelopen btw en energiebelastingen voor de overheid.