Wethouder Dijkman plaatst eerste van 17.000 (!) zonnepanelen Boekelermeer

Foto: PxHere

Maandag 25 maart plaatst wethouder Pieter Dijkman van economische zaken de eerste van in totaal zeventienduizend zonnepanelen die collectief zijn ingekocht door zo’n twintig bedrijven met als doel te komen tot een energiepositief bedrijventerrein Boekelermeer.

Bedrijventerrein  Boekelermeer wil in 2025 meer energie opwekken dan er in totaal wordt verbruikt. Deze gigantische doelstelling komt maandag 25 maart 2019  een stuk dichterbij. Wethouder Pieter Dijkman (economische zaken) plaatst dan om 16.00 uur de eerste van 17.000 zonnepanelen –  die collectief door de bedrijven zijn ingekocht – op het dak van HAIL Europe.

17.000 zonnepanelen, goed voor 4 miljoen kWh
Liefst een twintigtal bedrijven doet mee aan de gezamenlijke inkoop van zonnepalen door ‘Boekelermeer energiepositief’, een project dat steun krijgt van onder meer de gemeente Alkmaar. De belangstelling is zo groot dat een tweede inkoopronde eraan komt. De deelnemende bedrijven gaan fors besparen op hun energierekening. Dankzij grote volumekorting vallen de investeringen op de installaties substantieel lager uit dan als de deelnemers deze individueel hadden ingekocht. De milieuwinst is groot:  de 17.000 zonnepanelen zijn goed voor 4 miljoen kWh, dat is net zoveel als 1.400 huishoudens jaarlijks aan stroom verbruiken.

Meer energie produceren dan wordt verbruikt
Na in 2015/16 te zijn gekozen tot ‘beste bedrijventerrein van Nederland’ maken de bedrijven op de Boekelermeer een volgende stap om die titel nog meer waar te maken. Het project Boekelermeer energiepositief beoogt dat het terrein meer energie gaat produceren dan dat er wordt verbruikt. Ambitieus, maar haalbaar! Door de besparing op de energiekosten verbetert het rendement van de deelnemende bedrijven en stijgt de waarde van hun vastgoed. Allemaal zaken die ook nog eens goed zijn voor het vestigingsklimaat  op de Boekelermeer. Alkmaar behoort met dit project bij de koplopers van duurzaamheidsprojecten in Nederland.

35 hectare dak in Boekelermeer
Deze geslaagde inkoopactie is een goede start voor het doel om zoveel mogelijk daken – van de tweehonderd bedrijven op de Boekelermeer – te gaan benutten voor het opwekken van zonnestroom. In totaal is er 35 hectare dak in de Boekelermeer. Er valt dus nog heel veel geld en energie te besparen door het realiseren van een compleet zonnepanelenpark ‘op’ het bedrijventerrein.

Meer informatie over het project vindt u op: http://boekelermeerepositief.nl

Reacties

Cookieinstellingen