Excursies naar ruim 400 jaar oude eendenkooi in Uitgeest

Foto: Landschap Noord-Holland

Op vrijdag 3 mei, zaterdag 4 mei en woensdag 8 mei organiseert het Landschap Noord-Holland excursies naar de eendenkooi bij Uitgeest

De eendenkooi bij Uitgeest is een plek met een lange geschiedenis. In 1588 kregen Dirk en Hessel Pietersz Buurman octrooi voor een “vogelkooi” op eigen land. Er zijn in de loop der eeuwen duizenden eenden gevangen die werden verkocht voor consumptie. Nu is het gebied belangrijk als natuuroase in het weidelandschap. Een vrijwilligersgroep, met steun van Landschap Noord-Holland, zorgt dat deze bijzondere historische plek behouden blijft.

Een bezoek aan deze fraaie eendenkooi bij Uitgeest is een unieke belevenis voor jong en oud! Samen met de kooiker en het kooikershondje wandelt ment  achter de rietschermen langs door het bosje en rond de plas en kan men horen hoe een eendenkooi werkt. Ooit wel eens van staleenden gehoord, of van vangpijpen?

Startpunt
Het startpunt van de excursie is het parkeerterrein bij Uitvaartcentrum en sportterrein MHCU, Niesvenstraat te Uitgeest. Tegenover het NS-station gaat de Geesterweg in noordelijke richting; de eerste weg linksaf (Prinses Beatrixlaan), vervolgens eerste straat rechtsaf (Kooglaan) en weer de eerste straat linksaf (Kievietenstraat). Aan het eind van deze straat is parkeergelegenheid.

Kosten € 7,- en € 3,- voor kinderen tot 12 jaar. Beschermers € 4,- en € 2,- voor hun kinderen tot 12 jaar. Reserveren is nodig en kan via www.gaatumee.nl

Reacties