Dierendag: hoe ver gaat onze dierenliefde? Soms wel héél ver!

Foto: Pixabay

Niet alleen een extra kluif, een nieuwe krabpaal, voerbak met naam of een nieuwe mand, ook een professionele fotoshoot, een metamorfose bij de trimmer en zelfs een facelift als ‘dierendagcadeau’ behoren tot de mogelijkheden.

(tekst: Wim Meijer)

Gelukkig zitten we op dit moment in een periode waarin de economie goed draait, maar de ervaring van de afgelopen jaren heeft geleerd dat er zelfs in slechte tijden dingen zijn waar je nu eenmaal niet op bezuinigt, zoals op je trouwe huisdier. Deze week beleven de dierenspeciaalzaken dan ook weer gouden tijden met mega-omzetten aan brokken, botten, kluiven, honden- en kattenspeeltjes, nieuwe riempjes en verse zaadjes. Ieder beestje wordt vandaag eindeloos vertroeteld, getild, geaaid, meegesleurd en volgepropt. En, met een beetje geluk, kan er ook nog een aardige beautybehandeling vanaf. Want zelfs daarvan is een modern dierenbaasje niet afkerig.

(foto: Pixabay)

Initiatief van Ilse Winter
Dierendag: één dag per jaar de dieren in het middelpunt van de belangstelling. Het was een idee van de Tsjechische Ilse Winter, die dit in 1927 via een brief voorstelde aan Margaret Ford, de toenmalige voorzitter van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij pakte het plan direct op en lanceerde het voorstel tijdens een internationaal congres van dierenverenigingen in Wenen, waar met algemene instemming 4 oktober werd uitgeroepen tot Werelddierendag. De eerste dierendag was op 4 oktober 1930. Franciscus van Assisi
De keuze voor de datum van 4 oktober lag in het feit dat dat de sterfdag was van Sint Franciscus van Assisi, de grondlegger van de kloosterorde der Franciscanen. Bovenal stond Franciscus bekend om zijn grote liefde voor de dieren en de natuur. Vooral het verhaal dat Franciscus kon praten met de dieren en zelfs een preek hield voor de vogels, heeft hem het imago gegeven van dierenvriend.

(foto: Wikipedia)

Heel veel huisdieren
Inmiddels bestaat Werelddierendag 89 jaar. Aanvankelijk was het de bedoeling om op deze dag dierenmishandeling onder grote aandacht te brengen en het daarmee tegen te gaan. Vanaf de jaren zestig is men deze datum ook steeds meer gaan aangrijpen voor de promotie van het dierenrechtenactivisme. En ook ging men steeds meer activiteiten ontwikkelen om dierendag onder de aandacht van de kinderen te brengen. Tot daar is het allemaal nog heel zuiver en oprecht. Echter, net zoals het geval is met Sinterklaas, Valentijnsdag, Moeder- en Vaderdag, heeft de commercie zich massaal gestort op dit nobele initiatief. En eigenlijk is dat ook niet zo raar. Want er zijn nogal wat beestjes in Nederland. Even een paar getalletjes, en dan zal ik me beperken tot huisdieren: Wij hebben hier met elkaar 2,9 miljoen katten, 1,5 miljoen honden, 2 miljoen vogels en maar liefst 6,6 miljoen aquariumvissen.

2,1 miljard voor dierengeluk
Om al die beestjes helemaal gelukkig te maken geven we jaarlijks het lieve sommetje uit van 2,1 miljard euro. Nou, als Franciscus nu niet tevreden is, dan weet ik ´t ook niet meer! Het is dus niet vreemd dat ook de commercie dierendag koestert. Want al beperken we ons die dag maar tot een extra kluifje voor de hond en een zoute haring voor de kat, dan betekent dat al een extra omzet van een miljoen of tien.

(foto: Pixabay)

Maar er wordt veel meer uitgegeven. Want de kat en de hond hebben inmiddels een heel duidelijke positie gekregen binnen het gezin. Kosten noch moeite worden gespaard om het ´t beestje naar de zin te maken. En soms ook niet alleen ´t beestje: Vaak moet ´t beestje weer voldoen aan de idealen van ´t baasje. En dan is ´t beestje pas echt het haasje!

Poedels en Chihuahua’s
Hoe ik dat bedoel? Kijk, dat we goed voor onze huisdieren zorgen, is natuurlijk prima. Maar hier en daar begin ik toch een tendens te bespeuren die neigt naar ‘doorslaan’. Ik zie soms poedels lopen, waarvan ik gewoon voor het beestje hoop dat ’t geen reu is, want als vent wil je er zo niet bijlopen! En dan hebben we het nog niet eens over Chihuahua’s. Die beestjes krijgen nauwelijks meer de kàns om te lopen. Ze worden gekoesterd, vertroeteld, gedragen, in tassen gestopt en aangekleed in speciale Chihuahua-confectie, waarmee het laatste restje hond-imago volstrekt wordt ondermijnd.

(foto: Pixabay)

Cosmetische ingrepen
Maar het kan nòg erger: Gelukkig niet in Nederland, maar in veel landen buiten onze grenzen (waarbij vooral Amerika voorop schijnt te lopen) lijkt er een pure handel te bestaan in cosmetische ingrepen bij huisdieren. Ingrepen die lang niet altijd als “medisch noodzakelijk” kunnen worden onderbouwd. Geloof ’t of niet, hieronder vind je de meest toegepaste cosmetische ingrepen bij honden en katten:

  • Beugeltje: De nieuwste gespecialiseerde behandeling is het plaatsen van beugeltjes bij honden, inclusief gekleurde elastiekjes om het ‘fietsenrek’ op te vrolijken; de ideale oplossing voor honden met over- of onderbeet.
  • Oogliften: Soms wint de zwaartekracht ’t van de spiertjes van het ooglid, waardoor Fikkie niet meer goed weet waar ie loopt. In Engeland betalen de verzekeringsmaatschappijen in totaal 1,7 miljoen euro aan deze oogcorrecties.
  • Liposuctie: Eerst verwen je het beestje letterlijk tot in de grond. Als de pootjes het gewicht dan niet meer kunnen dragen, komt de slang erbij om het overtollig vet weg te zuigen.
  • Facelift: Je hebt rimpels en je hebt heel erge rimpels. Dat laatste was het geval bij bloedhond Junior van Denise en David Smart uit North Yorkshire. De lift kostte maar liefst € 12000,-, maar voor dat geld zag Junior er wel weer ‘strak’ uit.
  • Testikelimplantaten (Neuticles): Dit zijn siliconen in de vorm van een boon. Ze zijn beschikbaar in diverse maten en moeten een gesteriliseerde hond zijn “trots en eigenwaarde” teruggeven. Volgens de aanbieder van Neuticles lopen er inmiddels meer dan 500.000 huisdieren met zo’n setje rond.
  • Oor Straightening: Als je als hond je oor laat hangen, en dat niet tot de raskenmerken behoort, kun je je carrière als showhond wel vergeten. Gelukkig is er dan Restylane. Een paar prikjes en het oor staat weer kaarsrechtop.
  • De-clawing: Een behandeling waarbij de nagels van een kat (inclusief de zenuwen, spieren en pezen) operatief worden verwijderd. Wat lijkt ’t me leuk om ook de baasjes dezelfde behandeling aan te bieden. Desnoods gratis!

Esthetische ingrepen bij dieren in Nederland verboden
Overigens kan ik de echte dierenliefhebbers in Nederland op deze Dierendag geruststellen. In Nederland zijn alle esthetische ingrepen bij dieren verboden door de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren. En dat geldt ook voor het couperen van oren (sinds 1996 ) en staarten (sinds 2001) bij honden. Vooral gedurende de eerste jaren nadat het verbod op het couperen van staarten was ingevoerd weken hondeneigenaren van bepaalde rassen nog wel eens uit naar omringende landen waar het nog wel was toegestaan. Maar gelukkig zitten inmiddels de meeste Europese landen op één lijn en komt een baasje, die zijn hond ‘’ over de grens’ wil laten couperen, nu zelf met zijn staart tussen de benen weer thuis.

(foto: Pixabay)
Cookieinstellingen