Only You (And You Alone)

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 65 jaar mee terug in de tijd, naar 22 oktober 1955, toen de groep The Platters, de eerste plaats van de Amerikaanse R&B Charts bereikte met Only You. Daarmee doorbraken ze het monopolie van Chuck Berry, die met zijn hit Maybellene al wekenlang de toppositie innam.

The Great Pretender
Eenmaal op die eerste plaats beland waren de Platters niet meer uit de hoogste regionen van de R&B Charts weg te slaan. Only You hield maar liefst 7 weken de koppositie vast, en de opvolger, The Great Pretender, deed het zelfs nog beter en voerde de R&B Charts zelfs 11 weken lang aan.

Rock Around the Clock
In de daarop volgende drie jaar scoorden The Platters nog meer wereldhits met “The magic touch” (1956), “My prayer” (1956), “You’ll never know” (1956), “I’m sorry” (1957), “Twilight time” (1958), “Smoke gets in your eyes” (1958) en “Enchanted” (1959). Daarbij traden ze in 1956 ook op in de eerste op Rock ’n Roll gebaseerde muziekfilm Rock Around the Clock.

Drugs en ontucht
Vanaf de zomer van 1959 kwam de populariteit van The Platters onder druk te staan. Dat had alles te maken met het feit dat de vier mannelijke leden van de groep in Cincinnati werden gearresteerd op beschuldiging van drugsbezit en ontucht met minderjarige meisjes. Deze laatste beschuldigingen bleek later onterecht. Maar toch had het imago van de groep een flinke deuk opgelopen.

Vier Platters
In 1960 verliet de leadzanger Tony Williams en in de jaren daarop volgend vonden nog meer personele wisselingen plaats. Zoveel zelfs, dat er op een bepaald moment zelfs vier verschillende groepen bestonden die zichzelf The Platters noemden, maar die geen van allen meer de wereldsuccessen konden evenaren van de tweede helft van de jaren vijftig.

Reacties