Heimstaden neemt 673 woningen over van  Mooiland in oa Alkmaar en Heerhugowaard

Foto: Heimstaden

De van oorsprong Scandinavische woningverhuurder Heimstaden neemt 673 merendeels sociale huurwoningen over van woningcorporatie Mooiland. Het gaat om 620 appartementen en 53 eengezinswoningen in Noord-Holland. De overdracht van de woningen vindt plaats op 15 december 2020.

Overname woningen
De huurwoningen bevinden zich in Alkmaar (371), Heiloo (74), Enkhuizen (96), Venhuizen (32), Wieringerwerf (28) en Heerhugowaard (72). De appartementen maken onderdeel uit van complexen in volledig eigendom. Bij de verkoop zitten daarnaast een aantal bedrijfsruimtes, gemeenschappelijke ruimtes en zeventien garages inbegrepen. Heimstaden gaat zijn nieuwe klanten vanaf de overdacht direct zelf bedienen.

Reden voor verkoop
Reden van de verkoop is dat Mooiland het woningbezit wil concentreren in hun kerngebied Noordoost-Brabant/ Gennep en rond Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Heimstaden daarentegen breidt zijn aanbod huurwoningen, ook in de regio Kennemerland, juist uit. De woningverhuurder zette in 2018 voor het eerst voet in Nederland, en breidt zijn woningaanbod hier met deze acquisitie uit tot ongeveer 13.300 woningen. Het bedrijf wil dat aantal in de komende jaren uitbreiden naar minimaal 20.000, en opende in het afgelopen jaar verschillende regiokantoren in Nederland waar vanuit het zijn klanten zelf gaat bedienen.

Duurzaam woonklimaat
Heimstaden wil zijn bewoners een vriendelijk en duurzaam woonklimaat bieden. Van de woningen die het overneemt van Mooiland, beschikt ongeveer de helft over energielabel A, B of C. De woningverhuurder heeft al concrete plannen om een deel van de overige woningen te verduurzamen.

Sociale huurwoningen
Het gaat bij de overname voornamelijk om sociale huurwoningen. Heimstaden neemt de bestaande huurcontracten over en neemt de daarin vastgelegde rechten en plichten over. Ook de huurprijzen blijven voor alle huidige huurders hetzelfde. De betrokken bewoners zijn inmiddels via een brief geïnformeerd over de verkoop.

Bij de jaarlijkse huurprijsindexering is Heimstaden gebonden aan de aan dezelfde landelijke regels voor maximale huurverhoging als woningcorporaties. Bewoners met recht op huurtoeslag behouden dit recht dus ook. Verder gelden er tot zeven na jaar na de overname restricties met betrekking tot de maximale huurprijs bij een bewonerswisseling.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
“Deze acquisitie past perfect in onze visie om een vriendelijke en duurzame woningverhuurder te zijn voor iedereen,” zegt Simon Kuijs, investment manager bij Heimstaden Nederland. “Bij Heimstaden willen we een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschappen waarin we actief zijn – zowel op maatschappelijk gebied als met betrekking tot het milieu. Ik ben dan ook blij dat we door deze overname ons aanbod in Noord-Holland uitbreiden met betaalbare woningen – waarvan we een deel op korte termijn al willen verbeteren en verduurzamen.”

“We hebben er vertrouwen in dat onze Noord-Hollandse bewoners bij Heimstaden in goede handen zijn”, zegt Anne Wilbers, bestuurder van Mooiland. “Heimstaden is een professionele partij die in het overnameproces heeft laten zien haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen – zowel met betrekking tot betaalbaar wonen als op duurzaamheidsgebied.”

Verkooptraject
Bij verkoop van woningen door woningcorporaties gelden andere wettelijke voorschriften dan bij acquisities tussen commerciële partijen. Mooiland heeft de 673 woningen in Noord-Holland eerst aangeboden aan andere corporaties. Zij hadden om uiteenlopende redenen geen interesse om deze woningen over te nemen. Mooiland heeft vervolgens deze woningen openbaar aangeboden. In deze fase konden ook commerciële partijen een bod doen op de woningen. Uiteindelijk heeft Mooiland in dit traject gekozen voor de verkoop aan Heimstaden.

De verkoop is onlangs goedgekeurd door de Autoriteit woningcorporaties. Als onderdeel van dit goedkeuringstraject is aan de betrokken gemeenten, en de huurdersvertegenwoordiging van Mooiland hun visie gevraagd.

Reacties