Karperton (‘De Krappe Ton’) in ANWB-test een van de slechtste garages van Nederland

Foto: Wim Meijer Fotografie

Steeds meer proberen we de auto’s, in ieder geval visueel, te weren uit de binnensteden, en dus komen er steeds meer parkeergarages, zowel boven- als ondergronds. Alleen zijn lang niet alle parkeergarages een bron van vreugde. Integendeel! Parkeer je auto maar eens in de Alkmaarse Karperton en je snapt wat ik bedoel.

In Alkmaar spreekt men niet voor niets over ‘De Krappe Ton’ als men het over de Karperton heeft. De parkeergarage is inmiddels 35 jaar oud en blijkbaar ging men er in die eerste helft van de tachtiger jaren vanuit dat de trend om in steeds kleinere auto’s te rijden wel stevig door zou zetten. We zaten immers in de periode na de oliecrisis van de zeventiger jaren, dus zuiniger rijden was een item. Alleen, om soepel te parkeren in de Karperton moet je wel héél klein rijden.

Hoe klein werd pijnlijk zichtbaar bij de ANWB-parkeergaragetest. De ANWB-controleurs Frank en Gert testten in de afgelopen maanden zo’n 40 parkeergarages in 20 Nederlandse steden. Bij die test kwam de Karperton als een van de slechtste uit de bus met een overall-score van 4.0.

Minpunten op een rijtje:

  • Ingewikkelde route – links rijden lijkt de norm
  • Smalle bochten
  • Krappe vakken
  • Pilaren aan het begin van de vakken
  • Parkeervloer niet waterpas, dus altijd op de handrem
  • Tochtig
  • Slechts 3 mindervalidenplaatsen

Dit alles op een rijtje gezet vormde de Karperton voor de twee ANWB-controleurs een uitdaging om zelf de parkeeruitdaging aan te gaan. Ze deden dat met een auto uit dezelfde tijd als die waarin de Karperton is gebouwd, een rasechte Fiat-Panda. Dat ook een kleine auto geen garantie biedt tot probleemloos parkeren in de Karperton werd pijnlijk zichtbaar.

Klik hieronder voor de parkeeravonturen van Frank en Gert in de Karperton:

Alkmaar kán ’t wel!
Overigens heeft men in de loop der jaren wel veel geleerd in Alkmaar. Ook in de test kwam namelijk De Schelphoek voorbij. Deze eindigde in de ANWB-lijst op de 6e plaats met een totaalbeoordeling van 8,1. We kunnen het dus wél in de Kaasstad!

Klik HIER voor de complete parkeergaragetest van de ANWB.

Reacties